2011-01-11

Narancsszezon



Minden évszaknak, hónapnak megvannak számomra a kedvenc gyümölcsei. Tavasszal, nyáron nem eszem narancsot, banánt, télen pedig cseresznyét. Ez vonatkozik a zöldségekre is. A szezonalitás híve vagyok. Nyáron, ősszel, ha van időm, vagy ha egy nagyobb mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget kapok, befőzök, lekvárt készítek, paradicsomot, szilvát aszalok, káposztát savanyítok.
Nálunk mindig szokás volt karácsonyra gyümölcskenyeret, püspökkenyeret sütni, amihez kandírozott narancs- és citromhéjra volt szükség. Ezek, természetesen, mindenhol készen is megvásárolhatók, de emlékszem a nagymamám kandírozott gyümölcseire, és mondanom sem kell, hogy azok nem hasonlítottak a kereskedelmi forgalomban kaphatókra.
Az idén aztán nekiláttam a narancsprojektnek. Kandíroztam narancs- és citromhéjat gyümölcs- és püspökkenyérbe, szárítottam narancshéjat, melyből sóval narancssót és cukorral narancscukrot készítettem. A narancssó kitűnő salátákhoz, különleges mártásokhoz a narancscukor pedig édességhez, pitékhez.  

Kandírozott narancshéj  


A kandírozási folyamat leglényegesebb része az előkészítés. A narancsokat alaposan mossuk meg, eltávolítandó a rajta lévő viaszréteget, hámozzuk meg, a fehér részét távolítsuk el és szeleteljük fel tetszőlegesen, kockára, cikkre, szeletre. Az így előkészített héjakat áztassuk be hideg vízbe 3-4 napra, naponta kétszer átöblítve és cserélve a vizet, hogy ne legyen keserű. Ezután tegyük bele a narancs- vagy citromhéjakat forrásban lévő vízbe, forraljuk 5-6 percig, szűrjük le, és mérjük meg a héjakat, mert ennek arányában adjuk hozzá később a cukrot és a vizet. 

Arányok:
1 l víz
20 dkg narancshéj
30 dkg cukor

Adjuk a vízhez a cukrot, ha forr, adjuk hozzá a héjat, és folyamatos keverés mellett főzzük üvegesre. Ha kész, szedjük ki a héjat egy tálra vagy rácsra, és hagyjuk kihűlni. Kész.

 Narancssó és -cukor


Narancssó és -cukor készítéséhez szintén alapos mosással kezdünk hozzá, utána a narancs héját vékonyan lehámozzuk, lekaparjuk és kiszárítjuk. Ha teljesen kiszáradt, ledaráljuk, utána fele-fele arányban kristálysóval vagy cukorral összekeverjük.

Narancssó
 

Nincsenek megjegyzések: