2011-07-01

A nyár ragyog, lobog. Pipacsosak a rétek.



(Annára gondolok, ó én letűnt nyaram.) 
                   Juhász Gyula: Nyár

Végre itt az igazi nyár, itt van július! Július a Gergely-naptár szerint az év hetedik és nálunk talán az év legmelegebb hónapja. A római naptárban quantilis néven az ötödik hónap volt, és Julius Caesarról nevezték el. A régi magyar kalendáriumban, a keresztény hagyományok szerint neve Szent Jakab hava, illetve ritkábban Nyárhó.
Júliusban is vannak említésre méltó jeles napok, ilyen rögtön, július 2-a, vallási ünnep, Sarlós Boldogasszony napja – Visitatio. A kereszténység a XIII. századtól ekkor ünnepelte a Jézust váró Máriának a látogatását Szent Erzsébetnél, aki Keresztelő Szent Jánossal volt áldott állapotban, de mivel az ünnep napjának megválasztása hibásan történt, a XVII. századtól az ünnepet törölték a római naptárból. Nevét, napját megtartva aratóünnepként maradt fenn, az ünnep másnapján kezdődik az aratás. Júliusban lényegében minden az aratásról és a kenyér tiszteletéről szól. Több népi hagyomány és hiedelem is kötődik ehhez a naphoz: az ezen a napon gyűjtött gyógynövényeknek különleges erőt tulajdonítottak, a gabonafélékkel együtt megszentelték, a szerszámokat megáldották. Több időjós napot is számon tartottak.
Úgy vélték, ha július 5-én, Sarolta napján esik, akkor rossz lesz a diótermés, ha 20-án, Illés napján mennydörög az ég, akkor Illés szekere „zörög”.  

Július 22. – Szent Mária Magdolna emléknapja, aki bűnbánatot tartott és bűnbocsánatot nyert. Napján általában esik az eső, azt mondják „Mária Magdolna bűneit siratja”.  Jakab napig, július 25-ig, le kell vágni a zabot, mert különben elvész. Hosszú távú időjárásjelzésre is kísérlet tehető e napon, mert ha menetelnek a hangyák, az hideg telet „jósol”.
Július 26. – Anna-nap, a keresztények számára Szent Annának, Mária édesanyjának, Jézus nagyanyjának emlékünnepe. A hagyomány szerint ezen a napon szakad meg a kender töve, ekkor kell megkezdeni a kender kinyűvését. Ma az Anna-bálok jelentik e nap legfőbb eseményét, leghíresebb a balatonfüredi Anna-bál, melyet az idén július 22-24-én tartanak.

 

2 megjegyzés:

maya írta...

Csodás pipacsok! Jó lenne elmenni egy Anna-bálba, ha nem is Füreden.

wanna írta...

Én is elmennék :D