2011-02-27

Lazac mediterrán mártással - egy könnyű vacsora



Nagyon egyszerű és finom étel, gyakran készítem, mert percek alatt kész, hamar a kedvencünkké vált.
Hozzávalók:
- a halhoz: 4 lazacszelet, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor
- mártáshoz: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó, kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, bors

Elkészítés:
Először készítsük el a mediterrán mártást:
A hagymát karikára, a fokhagymát vágjuk apróra és az olajon pár perc alatt süssük meg. Adjuk a hagymához a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk. Forraljuk össze, rakjuk bele az olíva- és kapribogyót a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még 2-3 percig főzzük.

A hal sütése:
Az első fontos lépés, távolítsuk el a pikkelyeket a halról.
A hal mindkét oldalát közvetlenül a sütés előtt sózzuk be, utána az olívaolajon és a vaj felén kezdjük el sütni, a bőrös oldalával lefelé. Így amikor a bőr megpirul, a húst összetartja, és a hal nem, vagy kevésbé fog szétesni .
Egy kevés idő után a lazac nyers, mély rózsaszíne megváltozik, átvált világos árnyalatba – ez a vastagságtól függően 4-5 perc alatt következik be. Amikor a színárnyalat változása a filé vastagságának ¾-énél már látható, fordítsuk meg a lazacot, ami után még süssük 1-2 percig.
Sütés közben a halat ne mozgassuk és adjuk hozzá folyamatosan a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt dobjuk rá a friss felaprított kaprot.
Az elkészült lazacot fektessük papírtörlőre és tálalás előtt pihentessük 3-4 percig.

Vigyázzunk, a lazacot ne süssük túl, mert ehetetlenné válik.
Tálaljuk jázmin vagy basmati rizzsel, de nagyon finom kapros főtt burgonyával is.
Jófajta száraz fehérbort ajánlok mellé.

Nincsenek megjegyzések: