2011-02-08

Saláta rákkal - egy könnyű vacsora



A könnyű vacsorákat most egy kedvenc salátámmal folytatom. A salátákat nálunk általában valami mellé fogyasztják, lehetőleg jó sok húshoz, körethez, akkor is főleg savanyított formában. Pedig a saláta nagyszerű ebéd vagy vacsora is lehet, különösen, ha valamiféle fehérjével gazdagítjuk. Ilyen fehérje lehet a grillezett vagy főzött csirkemell vagy a különböző rákok-garnélák. Minden nagyobb áruházban kapható előfőzött, vagy fagyasztott garnéla, melyek elkészítése lényegében kiolvasztásból tisztításból és ízesítésből áll.
De az igazi a friss garnéla, ha be tudjuk szerezni. A friss garnélát eleve fej nélkül árulják, kevesebb a hulladék. A tisztításról is megoszlanak a vélemények, én a következőképpen csinálom: a garnélákat bő vízben, alaposan megmosom, utána először eltávolítom a fejét, ha van, a lábait, ezután a farokrésznél összeroppantva a páncélt, kihúzom a rákhúst. Végül éles késsel felvágva a rák hátát  eltávolítom a bélcsatornát. Az így előkészített rákokat fokhagymával az alábbiak szerint megsütöm. 

Tisztítás, folyamatban
Egy serpenyőben a vajat felolvasztom, a fokhagymát összezúzom, a vajon megfuttatom, hozzáadom a garnélákat és erős lángon a rákok mindkét oldalát két-két percig sütöm. Azonnal tálalom, az időközben előkészített salátára rakva. A saláta-variáció széles, jégsaláta, madársaláta, endívia, frisée saláta és ami még van, retek uborka, paradicsom, sózva, borsozva, jó fajta olívaolajjal és citrom levével meglocsolva. 

Nincsenek megjegyzések: