2011-02-09

A saláták sava-borsa



Ahogy korábban írtam, salátát bármilyen salátából és különféle zöldségekből készíthetünk, a lényeg a fűszerezés, a dressing.
Ez nálam általában valami jófajta hidegen sajtolt olajat és némi balzsamecetet, borecetet vagy citromot jelent. Általában extra szűz olívaolajat használok, de ezenkívül a saláta jellegéből adódóan ez lehet dióolaj, szezámolaj, tökmagolaj stb.
Az olívaolajat gyakran emlegetik az egészséges élet titkaként, mivel telítetlen zsírsavtartalma magas, valamint gazdag polifenolokban és antioxidánsokban.
Az extra szűz olívaolajak elsőosztályú olívabogyóból kizárólag mechanikai eljárással készülnek. Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma.
Annak ellenére, hogy ezek a hidegen sajtolt és extra szűz olajok nagyon egészségesek, kitűnő ízűek, sütésre, magas hőfokon azonban nem alkalmasak, sütésre finomított olajok javasoltak.
A mediterrán konyhát kedvelők és az egészséges életmódra törekvők a finomabbnál finomabb olajakat találnak a delikátboltokbanszaküzletekben vagy rendelhetnek online, webshopokból. Kitűnő  választás salátákhoz a Frantoio Montecchia, a Bartolomei, San Lorenzo extra szűz olívaolajak. Salátákhoz használhatunk ízesített olajakat is, melyek házilag is előállíthatók friss fűszernövényekkel, chilivel. Készíthetünk házilag fűszereceteket is, melyek alapja a jó minőségű borecet. 



Nincsenek megjegyzések: