2011-03-04

Kávé helyett tea?



Nagyon szeretem a jó kávét, ezt leszögezem az elején, és teát nem kávé helyett iszom, de a tea az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban. Ezért gondoltam, megosztok egy pár információt és tapasztalatot ezzel kapcsolatban.

A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertől Tibetig húzódó sávban őshonos. A kínaiak a teáról azt tartották, hogy meghosszabbítja az életet, ezért eleinte orvosság gyanánt itták és mivel nagyon drága volt, az uralkodók italának tartották. Amikor a tea megjelent Angliában, a kávét kiszorítva egyre népszerűbb lett, a kávéházak helyén teaházak nyíltak, és a teázás szokása gyorsan beépült az angol mindennapokba. Ugyanez mondható el Oroszországról is. Oroszország a világ második legnagyobb teafogyasztó országává vált az angolok mögött. Hogy ez így maradt-e napjainkig, nem tudom, de hogy a teázásnak nagy kultusza van mindkét országban, ez köztudott. Ki ne hallott volna az angolok ötórai teájáról, ami nem is öt órakor van, hanem inkább 3-4 között uzsonna gyanánt, vagy az oroszok szamovárjáról.
A teákat négy fő csoportba sorolhatjuk a teacserje levelének a feldolgozáskor alkalmazott technológiától függően: fehér tea, zöld tea, oolong tea, fekete tea.
A tea minőségét több tényező határozza meg: a cserje fajtája, a levelek fejlettsége, a feldolgozás módja, a tea származási helye.
Igazán jó teát csak a teacserje ép leveleiből lehet készíteni. Szerintem a filteres teák csak gyors megoldásként fogadhatók el. Érdemes időt és energiát szánni egy jó tea elkészítésére.
Az elkészített tea ízét és karakterét  a levél minősége és mennyisége, a forrázáshoz  felhasznált víz minősége és hőmérséklete, az áztatáshoz felhasznált edény és az áztatási idő határozza meg.
A teakészítéshez porcelánkannát javaslok, melyet előbb forró vízzel ki kell öblíteni. Általában egy adag teához 1 teáskanál teafüvet teszek, és ezt öntöm fel a forrázó vízzel.
A zöld teákat, melyek a kedvenceim, sok levéllel rövid ideig, 1-3 percig, 60-80 C-fokon visszahűtött vízzel forrázom le, az így készített tea lágyabb ízű.
Az oolong teák leveleit lobogó vízzel kell leforrázni és csupán 10-20 másodpercig áztatni, a fekete teákat pedig 80-100 C-fokos vízzel forrázzuk és 1-3 percig áztassuk.
A tea ízesítéséhez nem használok semmit. A helyes elkészítés következtében, a tea önmagában is tökéletes, azonban a tea ízesíthető mézzel, cukorral, rummal, vajjal, tejjel, borssal és egyéb fűszerekkel.


Kedvenc zöld teáim

Nincsenek megjegyzések: