2011-04-12

Körtetorta mandulával



A körtetorta ötletét az adta, hogy gyönyörű körtét láttam a piacon és elkezdtem gondolkodni, mi legyen belőle. Mivel már a múlt héten is a mandula volt nálam a sláger, a körtedzsem is adott volt, hát mandulás, körtetortát-lepényt sütöttem.

Hozzávalók:
- a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 ek tejfel, pici só
- a krémhez: 15 dkg mandula, 3 tojás, 10 dkg cukor, 1 vanillincukor, 10 dkg vaj, 3 körte
 

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam egy csipet sót, egy evőkanál tejfelt és egy tojás sárgáját. Összegyúrtam és hűtőben pihentettem egy fél órát. A hűtőből kivéve kinyújtottam, egy kerek lepényformába helyeztem úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta szeletelhető. A tésztát villával megszurkáltam, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 10 perc alatt félig megsütöttem. Közben elkészítettem a krémet.


A héjas egész mandulát kicsit megpirítottam és durvára őröltem, mixerrel elkevertem a cukrot, vanillincukrot, a mandulát, a vajat, majd hozzákevertem a tojásokat.
A körtéket meghámoztam, magházukat eltávolítottam, félbevágtam és citromos vízbe beáztattam, hogy ne barnuljanak meg.
A krém 2/3 részét a félig megsült tésztára simítottam, erre helyeztem el a körtéket és a maradék krémet a körték közzé töltöttem. 180°C fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöttem. A még meleg körtéket körtedzsemmel megkentem. 

2 megjegyzés:

nina írta...

Szuper torta, most érik a körte, meg kéne sütnöm :))

wanna írta...

Érdemes, mert nagyon finom, és nem is bonyolult.