2011-04-05

Svéd mandulatorta



Húsvét közeledvén, egye többet gondolok a húsvétvasárnapi menüre, természetesen a hagyományos dolgok mellett, mert a sonka, a töltött borda, a torma, a főtt tojás és kolbász, a sárga túró és a húsvéti kalács nélkül nálunk a húsvét elképzelhetetlen.
A desszert is fontos része az ünnepi ebédnek, ez biztos valamilyen torta lesz, lehet, hogy ez a mandulatorta, vagy egy „Pavlova”.

Hozzávalók: 
25 dkg egész mandula
10 dkg szeletelt mandula
4 tojás
1 dl tejszín
20 dkg kristálycukor
20 dkg vaj

Elkészítés:
Az egész mandulát megdaráltam (most héj nélküli mandulát vettem, de legközelebb héjast fogok darálni), a szeleteltet pedig megpirítottam. 
A tojások fehérjét a fele cukorral, melyet kanalanként adtam folyamatosan a habhoz, mixerrel kemény habbá vertem, majd fakanállal hozzákevertem a darált mandulát. A masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába töltöttem és előmelegített sütőben, 190 fokon 20 percig sütöttem. Kivettem a formából,  amikor kihűlt lehúztam róla a sütőpapírt és visszatettem a tortaformába.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral kikevertem, hozzáadtam a tejszínt és folyamatos keverés mellett gyenge tűzön 5-6 percig főztem. A tűzről levéve a vajat kis darabokban adagoltam hozzá, beleolvasztottam, ezáltal kellő sűrűségű lett a krém.
Amikor a krém langyosra hűlt, a tortaformában lévő alapra öntöttem és a pirított szeletelt mandulával megszórtam. Fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe tettem.

Nincsenek megjegyzések: