2011-05-29

Roston sült rózsaszín lazac spárgával



A különböző húsok és zöldségek mellett a halak is kitűnően süthetők roston. A kisebb halakat egészben, a nagyobbakat hosszában kettévágva célszerű sütni. Most barbecue-partira roston sült rózsaszín lazacot ajánlok (pink salmon, gorbuscha, горбуша) spárgával. Természetesen más lazacból is elkészíthető, de süthetünk így pisztrángot is.
Készíthetünk hozzá különböző grillezett vagy párolt zöldségeket, fűszervajakat. Kitűnő hozzá a grillezett édeskömény citrommal, a párolt vagy sült spárga, az aszalt paradicsomos, olajbogyós fűszervaj.


Hozzávalók: 1-1,5 kg egész lazac, bőröstül, farkával együtt, 2 ek olívaolaj, 1/2 citrom, frissen őrölt fekete bors, durva tengeri só, citrom, saláta.

Elkészítés:
Egy üvegtálban összekevertem az olívaolajat, a citrom levét, a borsot, beleforgattam a hosszában kettévágott halat, és szobahőmérsékleten 2 órát pácoltam. Ezután a lazacdarabokat bedörzsöltem sóval, és rátettem a felforrósított olajjal bekent rostélyra. Közepesen erős parázs felett, oldalanként 7-8 percig sütöttük. Citromszeletekkel, salátával és párolt spárgával tálaltam. A spárga párolása a korábbiakban leírtak szerint történt.



2 megjegyzés:

Marka írta...

Jaj, csak nyelek nagyokat, annyira imádom!!!

wanna írta...

Én is, már lassan ott tartok, hogy zöldség és hal..., és valami gyümölcsös desszert... :)