2011-05-19

Sóskamártás



A sóska, amint egy korábbi bejegyzésemben már említettem, nemcsak hasznos, egészséges, de finom is. Megjelenése, az újkrumplival és a hónapos retekkel együtt jelzi, hogy tényleg itt a tavasz. A piacon megint nagyon szép sóskát láttam, az árus igazán kedvesen kínálta, hát meg kellett vennem.

Mivel a múltkor sóskaleves lett belőle, most erre a sóskamártásra esett a választásom. Elkészítése gyors, kitűnő főtt és sült húsokhoz, de sült krumplit is mártogathatunk bele, ami így tökéletes könnyű vacsora is lehet.

Hozzávalók: 50 dkg sóska, 5-6 újhagyma, 1 tejfel, 1 dl tejszín, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 ek cukor, só, csontlé

Elkészítés:
A megtisztított sóskát tálban megmostam, kicsit összevágtam. A cukrot karamellizáltam (azaz zsiradék hozzáadása nélkül addig melegítettem, amíg megolvadt és kicsit megbarnult), hozzáadtam a felvágott hagymát és az olajat, félig lepirítottam és belekevertem a sóskát. Megsóztam és fedő alatt, időnként megkeverve, 3-4 percig pároltam. Közben a habaráshoz a tejfelt csomómentesen elkevertem a liszttel. A megpárolt sóskát felengedtem a csontlével és hozzáadtam a habarást. Az egészet jól összekevertem és még 5 percig mérsékelt tűzön forraltam. Utána botmixerrel összeturmixoltam, hozzáadtam a tejszínt és még egyszer felforraltam.
Ha sűrű lenne, csontlével hígíthatjuk, ízlés szerint utánacukrozhatjuk. 


2 megjegyzés:

nina írta...

Egész évben kapható a finom sóska, sok mindenhez jó, szívesen fogyasztom.

wanna írta...

Mi is kedveljük nagyon! Levesnek is kitűnő, de nyersen salátába is szoktam rakni!