2011-06-21

BBQ csirkeszárnyak



Ahogy már korábban is említettem, nagy kedvencem a csirke szárnya, legutóbb mézes csirkeszárnyakat készítettem sütőben. De itt a nyár, a kerti partik és a BBQ-k ideje, és a grillezett, szabad tűzön készítettnek nincs párja. Amerikában a „buffalo” wings (buffalo csirkeszárnyak) már fogalom, ilyet először a hatvanas évek elején készítettek és szolgáltak fel egy bárban Buffaloban, New York államban. Ettől kezdve hódít a csirkeszárny, bárokban, éttermekben a világ minden részén.

Az elkészítési módok nagyon változatosak, itt is elmondhatjuk, mint mi a bográcsgulyásnál, „ahány ház, annyi szokás”.
Készíthető grillen, serpenyőben, sütőben. Vannak akik arra esküsznek, hogy a szárnyakat pácolni nem kell, az előkészítés sózás és borsozásból áll, és sütés közben kell BBQ-szósszal kenegetni. A másik tábor az előre bepácolt csirkeszárnyak mellé teszi le a voksát. Mi most ez utóbbit készítettük szabad tűzön.



Hozzávalók: 20-24 csirkeszárny, BBQ-szósz
Páclé: 2 dcl ananász-vagy narancslé, 2 ek balzsamecet, 2 ek barna, lágy nádcukor, 4-5 cikk fokhagyma, felaprítva, 1 chili paprika, felvágva, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés: 
A pácléhez a hozzávalókat összekevertem, felforraltam, lehűtöttem, ráöntöttem az előkészített csirkeszárnyakra és egy éjszakára a hűtőbe raktam. Az előkészítés a szárnyak tisztításából és szétvágásából áll. 
A szárnyvégeket el kell távolítani, ezeket később alaplé készítéshez használhatjuk, ezután a szárnyakat még ketté kell vágni a forgók mentén. A sütéshez közepes erősségű tűz szükséges, a sütési idő általában 12-15 perc, 3-4 percenként megforgatva a szárnyakat.
Ha csirkét grillezünk, itt a rostélyostól eltérően, a húst jól át kell sütni, nem maradhat belül rózsaszín. Kínáljuk különböző szószokkal, grillezhetünk mellé zöldségeket. 
 

2 megjegyzés:

nina írta...

Igazán jól néz ki, az ananászlé frissen csavart?

wanna írta...

Köszi!
Igen, az ananászlevet gyümölcscentrifugával készítettem.