2011-06-12

Vörös sügér bundában



A vörös sügér, sebastes (red perch, rotbarsch, морской окунь) - nem igazán közismert halfajta, nem is a legnemesebb fajtákhoz tartozik, de megfelelő módon elkészítve tud meglepetést okozni. Ha sikerül, akkor inkább a filét preferálom, de ez most egy bőrös haltörzs volt. A halakat általában natúran, grillezve szeretem, valami jó mártással, de a sügért, szerintem, valamivel fel kell dobni. Ez most nálam a hagymás, mustáros, zöldborsos, Panco-morzsás bundát jelentette. Igazán kitűnő lett.

Hozzávalók: 50-60 dkg vörös sügér, 1 shalotta, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg vaj, 2 ek Panco-morzsa, 1 ek zöldborsos dijoni mustár, 1 tk konzerv zöldbors, só, szemes zöldbors, 1 citrom, pár szál friss kakukkfű

Elkészítés:
Első a halelőkészítés – mosás, tisztítás és a bőre eltávolítása, mely nagyon egyszerűen kivitelezhető, ha 10 mp-re a halat forró vízbe, utána hidegbe dobjuk (így húzom le a paradicsom héját is). De ha csak a pikkelyeket akarjuk eltávolítani, akkor is ez az üdvözítő megoldás, szerintem. Ezután a halat 10 percre besóztam, daráltam rá zöldborsot. Közben elkészítettem a „bundát”. Ehhez a hagymát serpenyőben a fele vajon tisztítás és aprítás után üvegesre pároltam, hozzádobtam a szétnyomott fokhagymát, félretettem. A fennmaradt vajban megsütöttem a halat (3-3 perc oldalanként), a tűzről levéve meglocsoltam a citrom levével. Egy edényben összekeverten a párolt hagymát, fokhagymát, a mustárt és a közben felaprított zöldborsot (zöldbors vízben vagy borecetben, üvegben kapható), és ezzel a keverékkel bevontam a halat, melyet egy ugyancsak vajjal kikent sütőedénybe tettem. A megmaradt vajat felolvasztottam, elkevertem a morzsával és ezt is rákentem a már mustáros, borsos sügérre. Mellédobtam pár szál kakukkfüvet, pár egész, nem túl nagy paradicsomot és előmelegített sütőben, 220 °C-n 12 percet sütöttem. Sült újkrumplival tálaltam. Egy pohár száraz fehér borral príma ebéd, vagy könnyű vacsora.


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

A tegnapi nokedlis körömpörkölt után EZ most nagyon jólesne!

wanna írta...

Egyszerű és gyors az elkészítése, nagyobb gond a megfeleő hal beszerzése :)