2011-07-05

Azok a csodálatos zöldségek



Hogy a zöldségek, a saláták a kedvenceim, azok számára, akik olvassák a blogom, gondolom, már rég kiderült. Legyen az zöldség – vagy gyümölcssaláta, hallal, hússal, sajttal, vagy csak magában, jófajta, hidegen sajtolt olajjal és balzsamecettel, ilyen kiegészítőkről, mint dió, tökmag, szezámmag... nem is beszélve, elmaradhatatlan részei a mindennapoknak, az egészséges táplálkozás felé tett első „hétmérföldes” lépésnek.
Ugyanis a zöldségekben jelentős mennyiségű vitamin és ásványi anyag van, rostokban gazdagok, ugyanakkor energiában szegények, tehát a korszerű táplálkozás és a különböző kúrák, diéták nélkülözhetetlen elemei. Elkészítésük roppant egyszerű, gyors.

 
Fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, főzve, sütve. Természetesen a nyersen fogyasztott formában tartják meg leginkább kitűnő, egészségvédő tulajdonságaikat, vitaminjaikat. Egyes zöldségek leveleit, mások gyökerét, szárát vagy virágát fogyasztjuk. A zöldségek, gyümölcsök esetében természetes igény a vegyszermentesség, ezért talán már hajlandóak vagyunk többet is fizetni, biozöldségeket venni, őstermelőktől piacokon vásárolni. Köztudott, hogy nemcsak gyümölcsökből, de zöldségekből is készíthetők nagyszerű italok, frissítők. Kitűnő egészségvédő hatást tulajdonítanak a céklának, céklalének, különösen tél végén, amikor nem nagyon van sok friss zöldség, de ettől függetlenül, a változatosság kedvéért az év bármely szakában fogyasztható, sőt javasolt fogyasztani. A sárgarépa mellett talán a legismertebb „gyógyító” zöldség. Sok káliumot tartalmaz, de ezenkívül gazdag kalciumban, foszforban, vasban, antioxidánsokban. Jó hatással van az emésztőrendszerre, vízhajtó és méregtelenítő tulajdonsága is közismert. Daganatos betegségek esetében is jótékony hatású. A legújabb kutatások szerint napi két pohár céklalé fogyasztása jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ezenkívül magas nitráttartalmának köszönhetően, vérnyomáscsökkentő hatása van.

A céklalé elkészítésére legalkalmasabb eszköz a gyümölcscentrifuga, a kapott levet hidegen, szénsavmentes ásványvízzel hígítva célszerű fogyasztani. De nagyszerűen keverhető sárgarépalével, esetleg gyümölcsök levével is. Gyümölcscentrifuga híján, a céklát le lehet reszelni és salátaként fogyasztani. Kedvenc céklás salátám az orosz vinaigrette.



2 megjegyzés:

nina írta...

A céklalének csodás a színe is, sok mindenre javasolt és nagyon finom!

wanna írta...

Én mindenben szeretem a céklát, legyen az a borscs, vagy az orosz vinaigrette.