2011-08-24

Napon aszalt paradicsom



Emlékszem, nagymamám udvarán minden nyáron ott sorakoztak a tálcákon vagy zsinórra felfűzve az aszalódó gyümölcsök, főleg alma és szilva, néha gomba. A paradicsom aszalásának nemigen van/volt hagyománya mifelénk, de megismerve, mondhatom, szinte nincs is csodálatosabb és finomabb az aszalt, vagy ahogyan az olaszok mondják: a napon szárított paradicsomnál.
A mediterrán népeknél, főleg az olaszoknál ez könnyen megoldható feladat – mivel az esős napok száma ebben az évszakban a nullához közelít –, az előkészített paradicsomokat egyszerűen kirakják a napra, háztetőre és max. 2 hét alatt kész is a csodálatos aszalt paradicsom, melyet aztán nagyon sokféleképpen lehet felhasználni.


Kitűnő pizzákhoz, salátákhoz, el lehet rakni extra szűz olívaolajban, csak úgy magában, vagy különböző fűszerekkel – chilivel, fokhagymával, borssal, korianderrel. Fogyasztható egyszerűen „chipsként”, belesüthető, kenyérbe, focacciába.
Nálunk a napon való aszalás csak különleges esetekben valósítható meg, például most, amikor a hőmérő kint 35 °C-fokot mutat, viszont vannak speciális szárítógépek, de sütőben is kitűnő aszalt paradicsomot készíthetünk. 
Én minden esetben a napon kezdem az aszalást, és általában a sütőben fejezem be.
 
A módszerem a következő:

Aszalásra húsos, kevésbé leves paradicsomokat veszek, általában lucullust. Mosás, szárítás után a paradicsomokat félbe vágom, a magját, levét eltávolítom és egy nagy tálcára rakom, vágott felükkel felfelé. Jól besózom nagy szemcsés tengeri sóval, és időnként megforgatva, a kívánt szárazságúra aszalom. Általában a napon történő előszárítás után légkeveréses sütőben 60-70 °C fejezem be az aszalást. 

 

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Na ezt itt nehezen oldanám most meg, mert itt most a napsütéses napok száma kegyenlő a nullával:) De különben nagyon finom, gondolkodtam már egy aszalógép beszerzésén, bár az gondolom nem olyan, mint a napon szárított. De nem tudom megérné-e beruházni rá.

wanna írta...

Egy barátom aszalógéppel aszal szilvát, almát, paradicsomot, petrezselymet stb. Meg van vele elégedve nagyon. Szerinte nagyon hasznos, megéri beszerezni, főleg, ha másképpen nem oldható meg az aszalás.

Vicuska írta...

Gyönyörű látvány és nagyon finom tud lenni, tetszik, hogy előbb hagyod, hogy megszívja magát a nap energiájával! :)

wanna írta...

Köszi Vicus!

Rosina írta...

Jövőre én is így fogok aszalni, mert a látványa is csodálatos. Én eddig magostól és karikázva aszaltam, persze ez függ a fajtájától is. Szóval gratulálok!!

wanna írta...

Köszi Rosina! Hajrá! :)