2011-09-19

Csípős paprika nyersen, sóban



A paprika - Capsicum - Közép- és Dél-Amerikából származik, a burgonyafélék családjába tartozik, őshazájának Mexikót, Guatemalát, Perut tartják, ahol 3000 éve termesztik. Spanyolországba Kolumbusz egyik hajósa hozta be, innen került Európába, és aztán a Balkánról Magyarországra. Ezért anno spanyolborsnak, törökborsnak is nevezték. Ma az egyik legfontosabb fűszernövényünk, C-vitamin-tartalma közismert. A paprika már igazi hungarikum, magyaros étel nem képzelhető el fűszerpaprika nélkül, a fűzérbe kötött kalocsai, szegedi paprika pedig udvarok, konyhák igazi dísze, fotókon ábrázolt vidéki magyar élet elmaradhatatlan kelléke.

Tartósítással, hőkezeléssel, C-vitamintartalma ugyan csökken, de még így is kitűnő téli vitaminforrás, ezért legideálisabb tartósítása: nyersen, sóval. 

 
Ehhez nem kell mást tenni, mint a megfelelő paprikát megmosni, a csumáját, szárát eltávolítani, ledarálni, sóval összekeverni, üvegekbe rakni és lezárni. A ledarált paprikát a magjával együtt rakom az üvegekbe.

Hogy az így eltett paprika elálljon, a netto paprikasúlyhoz 20% sót kell adni. Télen kitűnő ételízesítő, fűszer, mely húsok pácolására is alkalmas. Természetesen, felhasználáskor az ételek sózásánál figyelembe kell venni a tartósított paprika magas sótartalmát. Ha kevesebb sóval tartósítom, akkor a hőkezelés nem hagyható ki. Ezzel a módszerrel nemcsak csípős, hanem édes paprika is tartósítható, melyhez a kápia paprika a legalkalmasabb. 

7 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon kedvelem ezt az eltevési módot és magát a darált paprikát, hisz olyan sokoldalúan felhasználható!

trollanyu írta...

Tennék el pár üveggel, mert imádom. Mennyi ideig áll el? Vagy a sok só miatt nem kell aggódni miatta?

wanna írta...

A 20% só miatt nem kell aggódni :), eláll, ha el nem fogy ...

leon írta...

Ez tényleg egyszerű, ki kell feltétlen próbálnom.

nina írta...

Nagy kedvencem az erős paprika és ez a tartósítási mód meg különösen tetszik. Gratulálok!

wanna írta...

Feltétlen készítsétek el! Minimum munka, aztán télen maximális élvezet!

Nelli írta...

Ezt ki fogom próbálni.Gyönyörű színe van!:-)