2011-09-23

Fokhagymás pontyszelet



A napokban egy barátnőm meghívott ebédre, csodás menüvel várt. Erdei gombaleves, sült ponty és a desszert túrógombóc, melyet együtt készítettünk el. Most csak a pontyról ejtenék pár szót. Akik ismernek tudják, nagyon szeretem a halakat, és, ha csak lehetséges, minden héten legalább egyszer készítek is, mottóm: "ha péntek, akkor hal". Legyen az tengeri vagy folyami hal, rák vagy kagyló. A friss, sült halnál alig képzelhető el jobb halétel, nem túlbonyolítva, csak egyszerűen megsütve. Ezért finom nagyon a balatoni sült keszeg is. Ez a ponty még előző nap vidáman úszkált a Dunában, tehát igazán friss volt. Barátnőm „horgászfeleség” lévén egy-két praktikát is megosztott velem. A pontyot a következőképpen készíti: a pontyszeleteket előző este besózza, nagyon apróra vágott fokhagymával bedörzsöli, paprikás lisztbe mártja és a hűtőbe teszi. Másnap a halszeleteket megint lisztbe forgatja és forró olajban oldalanként 6-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra süti. Csodálatos csemege, különböző salátákkal, vagy csak egyszerűen majonézzel kínálja. Köretként sült burgonya kitűnő hozzá.

A „fúziós konyha” jegyében én paradicsomot és olívabogyót is kínálok mellé.


4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki, de sajnos a pontyot nem szeretem. Bár a nem tenyésztett biztos jobb egy kicsit. Egyszer jártam úgy, hogy meghívtak engem is és ponyot készítettek. Még kedvességből sem tudtam megenni, pedig nem sok étel van amit nem eszek meg:)

Roza írta...

Nagyon guszta. Én minden halat szeretek, ki fogom próbálni ezt:))

wanna írta...

Igaz ami igaz, a ponty nem tartozik a legértékesebb halakhoz, de mi szeretjük, halászlét el sem tudok jobbat képzelni, mint a pontyból készültet. De tényleg az sem mindegy, hol úszkált előtte az a halacska.
Neked nemigen okoz gondot a különböző csodás halak kifogása. Én ezt irigylem tőled nagyon :).

wanna írta...

Köszönöm Róza! Én is szeretek minden halat!