2011-12-02

Tócsni, görhöny, kremzli, lapcsánka - ahogy tetszik



A nyers, reszelt burgonyából készített, fűszerezett, majd forró olajban kisütött étel nemcsak a magyar, de a világ sok konyhájában ismert. Mondhatni közismert, amelyet még nálunk is, az ország különböző részein, más-más névvel illetnek. Van, ahol tócsni, van, ahol kremzli, van, ahol lapcsánka, van, ahol görhöny. Az elkészítési módokban van kis különbség, ettől csak a zsidó konyhában készített kremzli különbözik lényegesen, amely fahéjjal, dióval és krumpli nélkül készül.


Elkészítése egyszerű, az ízesítéssel lehet változatossá tenni. Az alapfűszereken – só, bors –, kívül tehetünk bele apróra vágott zöldfűszereket: oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, a finom búzalisztet helyettesíthetjük egyéb teljes kiörlésű vagy tönkölyliszttel. Fogyasztható köretként húshoz, zöldséggel, fokhagymás tejföllel, vagy csak úgy magában. Mindenféleképp finom. Az általunk preferált alaprecept a következő:

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 ek liszt, só, bors, őrölt paprika ízlés szerint, 2 ek olaj a sütéshez
 

Elkészítés: 
A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a paprikával, ráütjük a tojásokat, majd jól összekeverjük. Az így elkészített masszából egy evőkanállal kisebb lepényeket szaggatunk, melyeket a serpenyőben majd kissé ellapítunk, és forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. 
Most olívaolajon sárgarépát és szárzellert sütöttem hozzá, melyre durvára őrölt színes borsot szórtam. Vegetáriánusoknak is ideális, kitűnő ebéd, vagy egy könnyű vacsora.

10 megjegyzés:

trollanyu írta...

Imádjuk és nagyon jó lett a képed:) Kedvem lenne kiemelni a képernyőről. Nagyon szeretem cukkinival és répával is és mi matutkának hívjuk. Ha nagyon éhes a csapat, néha valami szaftos hús mellé köretnek készítem el. Mindenhogyan finom, a fiam mindennap megenné.

Turák Kinga írta...

megszerettük Panyolán! Azóta 1x próbáltam, de nem jött össze, majd újra próbálom! Ott náluk vagy szilvalekvárral vagy mint a lángost sajttal-tejföllel ettük! :)

Turák Kinga írta...

kérdés: mennyi olajban sok-kevés? :)

wanna írta...

@Trollanyu, köszi. Már hallottam a matutka nevet, de elfelejtettem, jó, hogy említed, össze kéne gyűjteni az összes megnevezést. Cukkinivel már sütöttük, sárgarépával még nem, kipróbálom feltétlen, finom lehet.

wanna írta...

@Turák Kinga, kevés olajon kell sütni, mert felszívja.
A szilvalekváros variációt nem ismerjük, Panyoláról eszembe juttattad a csodás "elixírt" :)

Turák Kinga írta...

az elíxirt is szeretjük!!! és minden finomságot onnét!!! 5 nap megbabonázott minket!!! Fotók Facebookon! :)

Elisabeth írta...

Sajnos egyik nevet sem ismerem, de nagyon izletes, es finom. Hirtelen amikor ra kattintottam azt hittem hogy a zelleren van a "hangsuj"...maskulomben a fotok mindig szepek es a prezentacio=presentation meg foleg
xoxo

Katucikonyha, írta...

Iiiiimádom! Ezzel a kupac zellerrel meg végképp fantasztikus csemege lehet.

Shoutforfood írta...

Ooh, that picture on top is so drool-worthy!

Shoutforfood írta...

Ooh, that picture on top is so drool-worthy!