2012-03-23

Kakukkfüves zellerkrémleves



A zeller nagyon értékes, nélkülözhetetlen zöldség, a magyar konyhában húsleves nem képzelhető el nélküle. Keverhető salátákhoz, kitűnő krémleves készíthető belőle. A Kaukázus és a Földközi-tenger vidékéről származik, már az egyiptomiak is ismerték. Levele kitűnő zöldfűszer. Ez a leves is nagyon egyszerű, hagyományos módon készített krémleves, de mivel mindent szeretek valamivel „feldobni, megbolondítani”, egy kicsit mindig másképp csinálni, így ez a leves friss kakukkfűvel készült.Igazán kitűnő lett, jó megoldásnak bizonyult korábban a zsályás burgonyaleves is.

Hozzávalók: 1 nagy zellergumó, 1 hagyma, 1-2 burgonya, 1,5 alaplé, 1 dl tejszín, só, bors, 2 ek olívaolaj, zellerzöldje, kakukkfű
 

Elkészítés:
A megtisztított, felszeletelt zellert a felkockázott hagymával és a zellerzöldjével az olajon pár percig pároltam. Felöntöttem az alaplével, beleraktam a kis kockára vágott burgonyát, és az egészet puhára főztem. Botmixerrel pürésítettem, belekevertem a tejszínt, fűszereztem borssal, sóval és apróra vágott kakukkfűvel tálaltam.


8 megjegyzés:

Petra írta...

A zellerkrémleves az egyik nagy kedvencem, kakukkfűvel még nem próbáltam, de ami késik... :)))

Seffer Lilla írta...

A zellert egyedül ebben a formában eszem meg, sőt így nagyon is szeretem! tetszik!

trollanyu írta...

A zeller is azok közé tartozik, amit csak én esezek meg. De elég ritkán szoktam venni, ugyanis itt a fehérrépával együtt aranyáron lehet megvenni. Hogy miért, még nem jöttem rá. Egyébként kakukkfűvelmég énsem ettem, csodajó lehet, aromaterápia is egyben:)

Vicuska írta...

A kakukkfüves zellerkrém leves nagyon finom lehet, mindkettőt szeretem, ki fogom próbálni :)

mellissina2 írta...

A zellerkrémlevest imádom!A kakukkfű nekem túl intenzív.

Elisabeth írta...

Nekem is az egyik kedvenc krém levesem, a zeller sokféle képpen szerepel minden finom receptben, de legjobb a levesekben.
Gyönyörü sima, és izletes a leves, imádom a kakukkfüt benne!

leon írta...

Ez nagyon tetszik! A zöldfüszerek csodát tesznek!

Ami írta...

ezt szívesen elfogadnám, akár most :)