2012-04-03

Sósperec



Mivel nem túl rég kezdtem foglalkozni a süteménysütéssel, viszont anyukám csodásakat készített, ha valamit sütni akarok, az ő receptes füzetét böngészem, „tanulmányozom”. A szó szoros értelmében, mivel ott csak címek és hozzávalók szerepelnek, leírás a legritkább esetben. Neki nem volt rá szüksége. Most ezt a perecet választottam, nagy kedvencünk volt gyerekkorunkban, gondolom a formája miatt is.
A készítési folyamatot illetően „szakemberrel” konzultáltam. Már csak a perec formájú kinyomót kellett megtalálnom, de mint az ábra mutatja, ez is sikerült. A perecek csodásak lettek, nagyon jól mutatnak majd a húsvéti asztalon.
 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 kk cukor, 1 tojás, 1 tk só, 1 dl tejföl, a tetejére só, kömény és tojássárgája

Elkészítés:
A tejben a cukorral, 1 kanál liszttel felfuttattam az élesztőt. A vajat elmorzsoltam a sóval elkevert és átszitált liszttel. A massza közepébe mélyedést készítettem, belekevertem a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt. Összedolgoztam és fóliába csomagolva hűtőszekrényben egy óra hosszat pihentettem.
Ezután enyhén belisztezett gyúrótáblán a tésztát, majd 6-7 mm vastagra kinyújtottam és a kinyomóval elkészítettem a pereceket, melyeket sütőpapírral bélelt tepsikre raktam. A pereceket megkentem tojássárgájával, ezután daráltam rá köménymagot és sót. Légkeverésen, két szinten 180°C-fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

4 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Tényleg nagyon gusztusosak, gratulálok! (Ismerős ez a csak hozzávalók típusú leírás, az én apai nagymamámnak is annyiból állt egy recept. ő volt az egyik legcsodásabb szakácsnő a világon, én sajnos nem vagyok olyan profi, bizony jól esne egy részletesebb leírás néha)

Névtelen írta...

Nagyon finomak lehetnek, jól néznek ki!

Seffer Lilla írta...

Hát ez csodás lett, imádom a perecet...:)

Vicuska írta...

Idén mást sütöttem Húsvétra, nagyon szépen sikerült a tied!!!