2012-09-19

Padlizsán caprese



Nem tudok ellenállni a piacon a csodás zöldségeknek, gyümölcsöknek, és általában ez határozza meg azt is, hogy aktuálisan mi kerül az asztalra. Bevásárlólistát csak ritkán készítek, ha konkrét menü elkészítése a terv. Most is ez történt, megláttam ezeket a padlizsánokat, hát meg „kellett” vennem. A padlizsán sokoldalúságáról már többször írtam, legismertebb talán a télire is eltehető padlizsánkrém vagy zakuszka.
De emellett hajszálvékonyra szeletelve, forró olajban kisütve csodás chips. Kecskesajttal grillezve, vagy zöldségekkel sütve kitűnő előétel, wokban elkészítve, más zöldségekhez keverve, pedig grillhúsokhoz nagyszerű köret.Vegetáriánusok, diétázók pedig önálló fogásként is fogyaszthatják.


A mai előételt az olasz Insalata Caprese inspirálta, ami egy végtelenül egyszerű előétel-antipasto bivalymozarellából, bazsalikomlevélből, paradicsomból. Fűszerezése: só, bors, olívaolaj. Ízlés szerint adható hozzá petrezselyemzöld, fokhagyma és balzsamecet.



Tehát, az Insalata Caprese általam padlizsánnal továbbgondolt két változata következik. Egy hideg és egy meleg előétel.

Hozzávalók: 3 padlizsán, 4-5 színes paradicsom (sárga, piros, narancssárga), 10 dkg borsos lágy sajt, 1 dl olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikomlevél, 1 cikk fokhagyma, só, bors

Elkészítés:
A padlizsánokat megmostam, 1 cm vastag szeletekre vágtam, és sóval megszórva 20 percet
állni hagytam. Ezután a karikákat enyhén összenyomtam, róla a sót folyóvízzel leöblíttettem, a vizet papírtörlővel felitattam, daráltam rá sót, borsot, és forró olajban oldalanként 2-3 perc alatt megpirítottam. A padlizsánokat papírtörlőre szedtem, az apróra vágott fokhagymát a visszamaradt olajba dobtam. A megsült padlizsánszeleteket két részre osztottam, az egyik felét lehűtöttem, az lesz a hideg előétel alapja, másik felét pedig sütőtálba helyeztem. A paradicsomokat karikára, a sajtot kis szeletekre vágtam, és a padlizsánszeletekre helyeztem. Bazsalikomlevelet tépkedtem rá és meglocsoltam a fokhagymás olajjal. Ezzel a hideg előétel kész. A meleg előételhez a sütőtálat 200 ºC fokra előmelegített sütőbe raktam, és 10 percig sütöttem. 



2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Amellett, hogy finom, nagyon szép, színekben tobzódó ez a caprese.

wanna írta...

Igen, igen, szerintem fontos, hogy az étel nemcsak finom, de szép is legyen!