2012-09-24

Padlizsán (újra)töltve - Imam Bayildi



A padlizsánt nem tudom megunni, de azért igyekszem mindig egy kicsit másképpen elkészíteni. Leggyakrabban zöldségköret készül belőle wokban, más zöldségekkel keverve, mivel ez a leggyorsabb. Azonban grillhúsokhoz, flekkenhez kitűnő a grillezett padlizsánszelet, előételként pedig a sült padlizsánkarikák, a grillezett padlizsán kecskesajttal, vagy a padlizsán caprese.

Kicsit hosszadalmasabb az elkészítése a padlizsánkrémnek, más néven zakuszkának, de megéri a fáradságot, mert télen igazán kitűnő csemege. Pár szelet pirítós, egy kis üveg zakuszka, és kész a finom, könnyű vacsora.


Méltán népszerű a töltött padlizsán, ugyanis nagyon változatosan készíthető, a fűszerezéstől függően. A töltött padlizsán egy „nagyon híres képviselője” a török eredetű Imam Bayildi, ami annyit jelent „az Imam elájult”. A fáma szerint a konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy elájult a gyönyörűségtől, amikor megérezte a sült padlizsán illatát. Egy másik nézet szerint a felhasznált drága olaj mennyiségétől ájult el.


Hozzávalók: 4 padlizsán, 600 g paradicsom, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 50 g szeletelt mandula, 1 ek kapribogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 babérlevél, só, bors, cukor, 5 cl olívaolaj, 5 cl alaplé
 
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában kettévágtam, átlósan bekockáztam, és jól besóztam. Fél óra elteltével a padlizsánokat leöblítettem, jól kinyomkodtam, vágott felükkel lefelé alufóliával bélelt sütőtepsire raktam, és 190 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.
Közben meghámoztam a paradicsomokat (ehhez a paradicsomot alul-felül kereszt alakban bemetszem és először pár másodpercre forró, aztán hideg vízbe dobva héját eltávolítom), magjukat eltávolítottam, és kis kockára vágtam. A mandulát száraz serpenyőben megpirítottam, a kapribogyót és a petrezselyemzöldet apróra vágtam.
A megsült padlizsánok belsejét egy kanállal kivájtam, villával összetörtem.
Az olajon üvegesre sütöttem a fél karikákra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, hozzáadtam a felkockázott paradicsomot, az összetört padlizsánt, a kapribogyót, a petrezselyemzöld felét, a babérlevelet, a cukrot, sóztam-borsoztam, ízlés szerint, és mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt összeforraltam. Hozzákevertem a mandulaszeleteket. Ezután a padlizsánokat, egy sütőtálba helyeztem, melyet megkentem olívaolajjal, megtöltöttem a paradicsomos-padlizsános keverékkel, aláöntöttem az alaplét és 220ºC fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam a maradék petrezselyemzölddel és cseppentettem mellé balzsamecetkrémet. Fogyasztani szobahőmérsékleten javasolt, magában kitűnő előétel, friss kenyérrel és/vagy joghurttal könnyű vacsora. Hidegen is nagyon finom.




4 megjegyzés:

Erika írta...

Én is elájulnék, olyan finom lehet. Szeretem nagyon, van is egy a hűtőben, de a családban csak én eszem, így jobb időkre tartogatom:)

Elisabeth írta...

Valami fantasztikus finomság, és gyönyörü tálalás, és fotók! xoxo

wanna írta...

Köszi! Tényleg nagyon finom, különlegessé a kapribogyó, babérlevél, mandula teszi, nem ez az alaprecept, kicsit felturbóztam :)

Hankka írta...

A fiúk biztosan hiányolnák belőle a húst, de nekem nagyon bejönne, nagyon finom lehet a leírásod alapján! Van is még néhány padlizsán anyukám kertjében, ki kellene próbálnom! :)