2012-11-28

A gránátalma



A gránátalma Közép-és Dél-Ázsiában honos cserje, kisebb méretű fa, innen került Európa földközi-tengeri területeire, de találhatók gránátalmafák Tirolban, Dél-Amerikában, Észak-Afrikában, Kínában. A gránátalma gyümölcsét a szerelem és a termékenység szimbólumaként nagy becsben tartották már az ókorban. Erről tanúskodnak a feltárt sírok gránátalmát ábrázoló díszítőelemei is. Említés található róla a Bibliában: “Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalma borral.” (Énekek éneke, 8.fejezet.1 vers). Szépsége miatt Aphrodité gyümölcsének is nevezik, ugyanis a legenda szerint, ő ültetett először gránátalma bokrokat Ciprus szigetén.
Szépsége mellett nem elhanyagolható egészségre gyakorolt kedvező hatása. Kitűnő antioxidáns, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. Fogyasztása mindenkinek javasolt. A gránátalmalé kellemes ízű szomjoltó, üdítő ital, a gyümölcs maga pedig salátákhoz és desszertekhez is kitűnő. Fantasztikus látvány és csodás csemege a gyümölcsös tiramisu gránátalmával. Készülhet belőle likőr, lekvár, ecet és bor is.


3 megjegyzés:

Erika írta...

biztos ízlene, nem is tudom ettem-e már...:)

Elisabeth írta...

Gyönyörü fotók...nálunk itt egész évben kapható, Pomegranate-nak hivják, és sok receptekben található. Még ugyszintén a magot külön is lehet venni, csak ugy nagyon drága!

wanna írta...

Erika, biztos ízlene, nagyon kellemes a belőle készült ital is.

Elisabeth, köszi a dicséretet! Itt csak télen van, és magunknak kell kiszedni a magokat, úgy tűnik Amerikában egyszerűbb az élet :)