2012-11-23

Birszselé és birssajt



Valahol olvastam, a birsalmát az ókorban a szerelem, a boldogság, a termékenység szimbólumának tartották. Ez talán a birsalma szépségének is köszönhető, mert, szerintem, nagyon szép gyümölcs. De szépsége mellett legnagyobb értéke mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalma. Nyersen nem igazán fogyasztható, feldolgozva viszont sok lehetőséget rejt magában. Számomra a legcsodálatosabb csemege a birssajt és -zselé. Erre egyaránt alkalmas a birsalma és a birskörte.
 
  

Birssajt készítése nem a legkönnyebb feladat, de megéri a fáradságot, finom nasi, szuper gasztroajándék, és a kandírozott narancshéj mellett nálam elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi püspökkenyérnek. Ha csak birssajtot akarunk készíteni, akkor szerintem ez legjobb recept. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén is nekiláttam a birssajt készítésének, sőt, egyet tovább lépve a birszselét is beiktattam. Zselét már készítettem bodza- és pitypangvirágból is, de a birs, magas pektintartalma miatt, más eljárást igényel. Pektin vagy más zselésítőanyag hozzáadása nem szükséges, a birszseléhez a főtt birsből kinyert levet csak főzni kell a kívánt sűrűség eléréséig, attól függően, mi az elérni kívánt állag. Ha szeletelhető, később esetleg cukorral vagy csokival bevont zselét akarunk, akkor tovább, ha zsemlére, süteményre kenhető állagút, akkor rövidebb ideig. Most ilyet is, olyat is készítettem.

  


Hozzávalók: 2 kg birsalma, 1 citrom, 1 vaníliarúd, 70 dkg cukor /liter/kg

Elkészítés: 

A birsalmákat megmostam,vékony szeletekre vágtam, kimagoztam, és egy fazékban, annyi vizet öntve rá, hogy éppen csak ellepje, feltettem főni. Mérsékelt tűzön, körülbelül egy óra alatt puhára főztem. Ezután krumplitörővel a birsalmát a főzővízben összetörtem, a kapott masszát egy tüllzsákba töltöttem, egy tál fölé akasztottam, és hagytam csöpögni 4-5 órán keresztül. Ezután lemértem a kapott lé mennyiségét, és literenként adtam hozzá 70 dkg cukrot, belecsavartam 1 fél citrom levét, felforraltam, és mérsékelt tűzön a kívánt zselésedésig főztem. Egy részét üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. A másik részt tovább főztem, és a végén lapos tálkákba mertem hűlni. Készítettem natúr, gránátalmalével és levendulavirággal ízesített változatban is. A kihűlt és felvágott zselék egy részét cukorba forgattam.


A tüllzacskóban fennmaradt birshúst lemértem, és most is minden kilogrammhoz 70 dkg cukrot kevertem. Hozzáadtam a citrom másik felének a levét, a felvágott vaníliarudat, és a masszát mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve, újraforraltam. Addig főztem, amíg kellő sűrűségű nem lett, ez körülbelül 20 perc. Ha sokáig főzzük, megbarnul. Ezután a pépet egy hőálló tepsiben, 2 cm vastagon elterítettem (a vaníliarudat előzőleg eltávolítottam belőle) és száradni hagytam. Ha kellőképpen megszilárdul, táblára borítva a másik oldalát is ki kell szárítani. A teljes megkeményedés után szeletelhető. Tárolása hűvös, száraz helyen javasolt.
 

2 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Hú ez a birssajt,hát mit mondjak,nem sokáig nézném!!Inkább megenném!!!!

wanna írta...

Tényleg fincsi,egy része még szárad, de már kóstolgatom :)