2012-12-01

Cukorborsó-saláta sárgarépával



A cukorborsó, snap peas botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, de az a jellegzetessége, hogy nemcsak a zöld magjai, hanem fogyasztható a hüvelye is, amely teljesen lapos, a borsószemeket nem kell kifejteni. A francia neve - mange tout (eat all, mindent megenni) - szó szerint ezt is jelenti.
A zsenge cukorborsó süthető, párolható, kitűnő leves, saláta készíthető belőle, esetleg más zöldségekkel együtt.
Nem szabad túlfőzni, vagy sütni, mert szétesik. A nem teljesen zsenge cukorborsóról le kell húzni a szálkát, ugyanúgy, mint a zöldbabról.
 

Hozzávalók: 400 g cukorborsó, 400 g sárgarépa, 0,5 dl alaplé, 2-3 ek olaj, vagy vaj, só, bors, kömény -és szezámmag, ízlés szerint

Elkészítés: 

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát kockára, szeletre, gömbre, tetszőleges formára. A cukorborsót mossuk meg, a kisebbeket hagyjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté. Az olajon vagy vajon állandó kavargatás mellett pároljuk a sárgarépát 1-2 percig. Öntsük rá az alaplét, és fedő alatt pároljuk még 3-4 percig, amíg a sárgarépa roppanósra puhul. Adjuk hozzá a borsót, és fedő nélkül, kavargatva süssük együtt, amíg a borsó is roppanósra puhul, ez sem több 2-4 percnél. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Fűszerezzük frissen őrölt sóval, borssal.
Azonnal tálaljuk, száraz serpenyőben megpirított kömény-és szezámmaggal megszórva.



4 megjegyzés:

Hankka írta...

Még nem ettem cukorborsót, de nagyon tetszik ez a saláta! :) Egyszerűen elkészíthető, és nagyon finomnak látszik! :)

wanna írta...

Így van, gyorsan elkészül, nagyon finom, és nem kell bajlódni a borsó kifejtésével, az viszont igaz, hogy nem olcsó. Legalábbis most.

Műkedvelő Hedonista írta...

Na ez már valami. Gyönyörűek a répagolyók. Ilyen az, amikor valami egyszerűségében nagyszerű. Hol vetted a cukorborsót?

wanna írta...

Köszi!
Nálunk "különlegesebb" zöldségeket (cikória, spárga, cukorborsó...) télen a Metróban vagy a Culinarisban szoktam venni