2013-01-21

Édeskömény-saláta



Az édeskömény – fennel, fenchel – a francia és az olasz konyha nagyon kedvelt és gyakran használt alapanyaga. Külsejében a zellerhez és a hagymához is hasonlít, de valójában egyikre sem. Nyersen íze és illata is ánizsos, de grillezve vagy párolva enyhén édessé válik. 

Mióta először megkóstoltam, nálam is nagy kedvenc, süthető, főzhető, grillezhető, nyersen kitűnő saláta készíthető belőle.
A grillezett vagy a wokban sütött édeskömény nagyszerű kísérője lehet hal-és húsételeknek, főzve készíthető belőle krémleves. Nagyon különleges a halleves édesköménnyel.
Természetesen, mint a legtöbb zöldség nyersen is fogyasztható, csodás saláta készíthető belőle. Keverhető hozzá narancs, alma, gránátalma, cékla.... Nekem ez a legegyszerűbb, és leggyorsabban elkészíthető saláta a kedvencem.


Hozzávalók: 2 édeskömény, 1/2 citrom leve, hidegen sajtolt olaj, frissen őrölt bors, kristálysó, kaporlevél
 

Elkészítés:
Az édesköményt mossuk meg, a külső, esetleg elszíneződött részeit távolítsuk el, az alsó részét – kb. 0,5 cm vastagon, hogy az édeskömény szét ne essen –, vágjuk le. Ezután először vágjuk félbe, aztán negyedbe, és vágjuk ki (a káposztához hasonlóan) a torzsáját. 
Az így előkészített édesköményt szeleteljük hajszálvékonyra, locsoljuk meg a citromlével, az olajjal és keverjük össze. Daráljunk rá borsot, szórjuk rá a sót, az apróra vágott kaprot. Tálaláskor gránátalmamaggal gazdagítható. Nem rontja el. 
Nagyon lényeges a jó minőségű olaj megválasztása, ez lehet extra szűz olívaolaj, (natúr, citromos, körtés, fügés...), dió- vagy mogyoróolaj, esetleg szarvasgombaolaj.


4 megjegyzés:

Juci írta...

Édeskömény. Hm! Fél kertem teli van , még most is ott árválkodik egy pár elszáradt koró.
Igaz, gyökerét nem ástam ki soha étel végett de majd, ha jön a nyár kipróbálom.
A zöldjét azt igen a szószokba,a szárát meg az uborka eltevéséhez szoktam felhasználni.
Csodállatos illata van, szeretem nagyon.

mellissina2 írta...

Még soha nem ettem!De talán mostanában,kedvet kapok Tőled!

wanna írta...

Juci én a piacon szoktam venni, ott nem sok zölddel árulják, de azt felhasználom. Úgy tudom évelő.
Piroska, nagyon finom nyersen, már jobban szeretem, mint grillezve.
Kóstold meg :)

nina írta...

Ez igazán nagyszerű saláta, meg kell ismerkednem az édesköménnyel :)