2013-06-03

Cukkini, cukkinivirág – cuki fogások



A cukkini méltán nagyon népszerű zöldség, több fajtája létezik, kora nyártól késő őszig terem, kapható a piacokon. Íze viszonylag semleges, tehát az ízesítést illetően bátran elereszthetjük a fantáziánkat. Lényegében a cukkinis ételeket más zöldségekkel, fűszerekkel tehetjük változatossá. A zsenge cukkini nyersen is ehető, így keverhető különböző salátákhoz nyersen vagy sütve, zöldségekhez, tésztákhoz, süthető belőle tócsni, de önmagában is megállja a helyét.


Természetesen párolható, grillezhető, tölthető, savanyítható, de készíthető belőle krémleves és főzelék is. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás, fogyókúrás ételekhez is kitűnő. A zsenge példányokat nem., de a nagyobbakat azonban célszerű meghámozni, magját eltávolítani.

Nagyszerű és különleges csemege a töltött vagy rántott cukkinivirág. Csak kapjunk cukkinivirágot...

Elkészítése egyszerű, hagyományos módon töltjük vagy bundázzuk, és bő olajban kisütjük. Ennyi. Amivel feldobhatjuk, az az, ami bele-, vagy rákerül. Tölthető különböző sajtokkal – így kiváló vegetáriánus fogásokat kaphatunk –, ami lehet ricotta, feta. Fűszerezésére ideálisak a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a lestyán... Panírozására használhatunk zsemlemorzsa helyett Panco-morzsát, kókuszreszeléket, összetört kukoricapelyhet, de márthatjuk fűszerezett palacsintatésztába is. Mivel a cukkinivirág törékeny, óvatosan bánjunk vele, megtöltésére kiválóan alkalmas a habzsák.

A megtöltött vagy panírozott cukkinivirágokat olívaolajjal megpermetezve süthetjük sütőben, vagy serpenyőben. Sütési idő a sütőben 220°C fokon kb 7-8 perc, serpenyőben, amíg a bunda szép ropogósra sül.


3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nálunk a krémleves a favorit belőle, pirított kenyérkockákkal. Nagyobbik lányom 3 tányérral is képes megenni belőle, ez a kedvence, amit "kockalevesnek" hív. :))

Juci írta...

Most jövök a kertből, nekem is van már 4 cukkini virágocskám...
Hm... Még várok...

wanna írta...

Szerintem a gyerekek kenyérkockák nélkül meg sem eszik a krémlevest, pedig nélküle is, vagy sok minden mással is finom tud lenni ... :) Az az igazi, ha a kertből "jön a virág"
:)