2013-06-30

Görögdinnye mascarponés mézes dióval



Kis túlzással mondhatjuk, a gyümölcs az egészség szimbóluma. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, kitűnő immunerősítők, étvágyjavítók, vannak köztük zsírégető, vesetisztító hatással rendelkezők, és persze egyik finomabb, mint a másik. Egyszóval fogyasszunk minél több, és minél több fajta gyümölcsöt. Ha sorrendet szeretnék felállítani, akkor nálam első a cseresznye, aztán a szőlő, a dinnye, a csodás édes görögdinnye.


A görögdinnye víztartalma 90-95 %, kalóriatartalma rendkívül alacsony, könnyen emészthető, vízhajtó, az egyik legjobb zsírégető gyümölcs, méregtelenítésre is kiválóan alkalmas. Nyáron a nagy melegben a behűtött dinnye igazi frissítő, de szép és érdekes dolgokat „varázsolhatunk” belőle/vele. Ilyen a granita, a grillezett görögdinnye, vagy ez a mascarponével, mézzel, dióval készült desszert is.

Hozzávalók: (1 adag) 150-200 g görögdinnye, 2 ek mascarpone, 1 ek natúr görög joghurt, 2-3 csepp vaníliakivonat, 2 csepp stevia, 1 ek méz, dió

Elkészítés: 

A behűtött dinnyét hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis kockákra. Keverjük össze a mascarponét a joghurttal, a vaníliával és a steviával (vagy vaníliacukorral és porcukorral, ízlés szerint). A mézet kicsit melegítsük fel, és keverjük össze a száraz serpenyőben megpirított dióval. Rakjuk a dinnyekockákat egy tálkába, vagy tányérra, tegyük rá a joghurtos mascarponét, és csorgassuk rá a diós mézet. Még pikánsabbá egy-két csepp balzsamecet krémmel tehetjük. Tálaljuk azonnal.
Ez a mascarponés-joghurtos krém más gyümölcsökkel is jól működik, keverhetünk a dinnyéhez epret, megszórhatjuk szezámmaggal, dió helyett jó hozzá a pisztácia vagy a mogyoró, szezámmag helyett a mák.



4 megjegyzés:

Marka írta...

Micsoda frissítő finomság! Hmmm, összefutott a számban a nyál! :-)

Hankka írta...

Nagyon finom lehet! :) A görögdinnye nálunk is nagy kedvenc, idén már sikerült is finom dinnyét venni! :) Így felturbózva még jobb lehet! :)

marisz57 írta...

A görögdinnyét imádom, de eddig csak magában fogyasztottam.
Lehet, ki kéne próbálnom e szerint a recept szerint?
Merthogy jól néz ám ki!

Elisabeth írta...

Okvetlen kifogom próbálni. A Mascarope sajtos krémet még idáig csak süteménybel használtam, általában a Feta sajtal szoktam a dinnyét párositani. Guszta és finom a te kombinációd!