2013-08-21

Fűszeres, ecetes paradicsom



A paradicsom finom, a paradicsom szép, a paradicsom fogyasztása egészséges, akkor miért ne zárjuk üvegbe, hogy télen is élvezhessük. Főzhetünk belőle levet, lekvárt, tartósíthatjuk kuktában, eltehetjük ecetesen, olajosan. A zöld paradicsomot se hagyjuk ki, mert csodálatos csalamádé készíthető belőle, eltehető egészben, ecetben, negyedelve hagymával, fűszeresen, vagy salátának. Természetesen a csodálatos aszalt paradicsomról se feledkezzünk meg.



Hozzávalók: Lucullus vagy más keményebb fajta paradicsom, szemes bors, fokhagyma, karikára vágott vörös hagyma, petrezselyem- és zellerlevél, kapor, chilipaprika, napraforgóolaj 

Hozzávalók: 4 kg Lucullus paradicsom, 1 kg cikkekre vágott hagyma, 1 nagy fej fokhagyma, zöldfűszerek ízlés szerint

Felöntőlé: 3,5 l víz, 2 dcl 10 %-os ecet, 20 dkg cukor, 8 dkg (4 ek) só, 1 tk zselatin

Elkészítés:
Készítsük el a felöntőlevet. Ehhez egy fazékba mérjük ki a vizet, forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a sót, az ecetet, és az előzőleg 1 dcl langyos vízben eloldott, majd felforralt és újra lehűtött zselatint. Mossuk meg a paradicsomokat. Az üvegek aljára rakjunk hagymát, fokhagymát, zöld és egyéb fűszereket, rájuk a paradicsomokat, a chilipaprikát, aztán még egyszer hagymát és zöldfűszert. Ezután a paradicsomokra merjük rá a felöntőlevet és minden üveg tetejére tegyünk 1 ek jófajta napraforgóolajat. Az üvegeket zárjuk le, és az előzőekben leírt módon sterilizáljuk.



3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Fantasztikusan hangzik! Jó, hogy újra itt vagy! :)

wanna írta...

Köszi, ez egy érdekes kísérlet, szerintem kicsit különleges is, nem az "egyszerű ecetes savanyúság" kategória, sosem hagyom ki.
Örülök, hogy hiányoztam :), kicsit hosszúra nyúlt a vakáció..., most már rástartolok a tartósításra (is).

Marka írta...

Hmmm, ez nagyon jól hangzik, biztosan nagyon zamatos lesz a végeredmény!