2013-09-27

Sült zöldbab chilis curryporral



Sokunk nagy kedvence a zöldbab. Minden formájában szeretem. A kapros zöldbablevesnek – nagymamám receptje szerint – nincs párja, amit természetesen gazdagíthatunk füstölt csülökkel, tarjával. És természetesen bármilyen köret, vagy saláta is készíthető belőle. A sült zöldbab ötletét ezen a blogon találtam. Nagyon megörültem neki, mert rengeteg sült zöldséget készítek – sütök sütőben paprikát, paradicsomot, padlizsánt, spárgát, tököt, hagymát, céklát, sárgarépát, gombát, kelbimbót, burgonyát, de a zöldbab eddig még kimaradt. Kipróbáltam, nagyon jó lett, a fűszerezést kicsit továbbgondoltam...

A currypor egy Indiából származó, Európában az angolok által meghonosított fűszerkeverék. Összetétele nem csak országonként, de akár falvanként, sőt családonként is változhat. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, koriandermag, bors, gyömbér, görögszénamag, mustármag... Készen is megvásárolható, de én inkább magam készítem. Pillanatok alatt kész van, az eredmény pedig egy illatos, csodás fűszerkeverék, nem hasonlítható a boltokban kapható curryporhoz. Légmentesen lezárt edényben 3-4 hónapig is eltartható.

Most tehát elkészítettem a zöldbabot sütőben, curry-s fűszerezéssel, melyet, az indiai jellegű fűszerezés okán, mangó chutney-val tálaltam. De készíthetünk hozzá kapros-joghurtos mártogatóst is.



Hozzávalók: 1 kg zöldbab (fele sárga, fele ceruzabab), 50 g olvasztott vaj, 2-3 ek extra szűz olívaolaj, 1 ek chilis currypor, só, ízlés szerint

Elkészítés:
Először készítsünk curryport:

Hozzávalók: 25 g koriandermag, 1-1 ek: római kömény, édeskömény, fekete mustármag, fekete bors, fehér bors, rózsabors, kurkuma, gyömbér és 1 tk szárított chili

Az egész hozzávalókat 2-3 percen át száraz serpenyőben pirítsuk meg. Hagyjuk kihűlni, majd őröljük meg, keverjük össze a gyömbérrel, a kurkumával, és keverjük hozzá az apróra vágott chilit. A maradék curryport jól záródó üvegben tárolom.

A sült zöldbabhoz:
Keverjük össze a curryport az olvasztott vajjal, és az olívaolajjal. Forgassuk jól bele a megtisztított, megmosott és megszárított zöldbabot. Én ehhez a babot beleraktam egy fagyasztó zacskóba, ráöntöttem az olajos fűszerkeveréket és jól összeráztam. Nálam ez jól bevált módszer, minden sütőben készült zöldséget így vonja be a legjobban az olajos-fűszeres vaj. És nem mellesleg nincs mosatlan edény. 

A babot borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk meg, és 220ºC fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg. Ne süssük túl, maradjon roppanós. Ez így szárnyasokhoz csodás köret, különböző mártogatósokkal kitűnő előétel, vagy egy könnyű vacsora. 


Nincsenek megjegyzések: