2013-11-17

Gorgonzola mártás



A gorgonzola híres olasz belsőpenészes, tehéntejből készült sajt, nevét Gorgonzola nevű faluról kapta. Szerintem ettől csodálatosabb sajtmártás nincs, és nemcsak tésztákhoz kitűnő. Igazi mártogatós lehet, már „majdnem” fondue, chipsekhez, zöldségekhez, grissinihez, baguette-hez, kenyérhez. Pillanatok alatt elkészül, zöldfűszerekkel variálhatjuk kedvünk szerint, egy kitűnő bor pedig tökéletes választás mellé. Igazi parti „kellék”.
A mártás állaga akkor jó igazán, ha szinte „bevonja” majd a tésztát, vagy amit belemártunk.

Hozzávalók: 100 g gorgonzola, 200 ml tejszín, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld, bazsalikom-, és/vagy korianderlevél

Elkészítés.
Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a tejszínt és mérsékelt tűzön forraljuk össze. Ezután csökkentve a főzési hőmérsékletet, a tejszínes hagymához adjuk hozzá a gorgonzolát, és állandóan kevergetve a mártást addig forraljuk, amíg a sajt elolvad. Nagyon fontos, hogy mindig a forró tejszínbe tegyük a sajtot és nem fordítva. A tűzről levéve daráljunk rá sót, színes borsot, reszeljünk rá szerecsendiót. Keverhetünk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, koriandert, oregánót, bazsalikomot, ízlés szerint.


Nincsenek megjegyzések: