2013-12-18

Ha karácsony, akkor hal? Hal (is)



Így advent közepén sokunkban felmerül a kérdés: ha karácsony, akkor hal? Is. De adódik a következő kérdés, miért? A szentestei halevés szokása vallási okokra is visszavezethető, de a néphagyományban is megtalálható, úgyanis a karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt/van. A halpikkelyek sok pénzt, bőséget ígérnek a ház népének, és a hal – gyors mozgása miatt – a család előrehaladását is jelképezi.

A karácsonyi népszokásokról, hagyományokról itt található bővebb információ.
A karácsonyi halevés szokása sok európai országban megtalálható. Magyarországon a halleves/halászlé és a sült hal fogyasztása a legelterjedtebb, az oroszoknál a lazaccal és kaviárral töltött blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből.



Nálunk a karácsonyi asztal elmaradhatatlan előétele a borleves, melyett az idén blansírozott hagymával töltött pisztráng követ.
De ez a lazac, vajban sütve, fokhagymával is kitűnő választás lehet. Gyorsan elkészül, fűszerezése minimális, gyakorlatilag elronthatatlan, csak a sütési idő helyes megválasztása a kritikus pont, mert túlsütve, kiszárítva élvezhetetlen. A halak sütésénél, grillezésénél a sütési idő a hal vastagságától függ, ez általában 2,5 cm-ént 4 perc.

Elkészítés:
Sütés előtt pár perccel a halat sózzuk be. A serpenyőben hevítsük fel a vajat, helyezzük bele a halat. A sütést a hal bőrös felén kezdjük, a sütési idő felénél fordítsuk meg, ekkor dobjuk mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és még egy pár kocka (1x1 cm) vajat.
Tálaljuk a sült fokhagymával és citromszeletekkel, megszórhatjuk rózsaborssal. Kitűnő hozzá a héjában sült vagy a főtt burgonya, de tálalhatjuk bazsalikomos kuszkusszal is.


1 megjegyzés:

Hankka írta...

Csodásan néz ki, nagyon-nagyon finom lehet! :)