2013-12-05

Sült káposzta



A káposzta a szegények „doktora” – tartják évszázadok óta, már az ókorban is orvosságként használták. Magas C-vitamin tartalmát még savanyítás után is megőrzi, fogyasztása roppant egészséges. A hagyományos savanyított káposzta elkészítése nem mindenhol, és nem mindenkor megoldható, ezért jó alternatívája lehet a kovászos káposzta. Káposztasaláta készíthető friss és savanyított káposztából egyaránt.
A saláták kitűnő kiegészítője a dió, az alma, hagyma, a különböző olajok. A káposztaleves pedig, mint fogyókúrás étel, lassan fogalommá válik. A közismert párolt káposzta helyett jó választás lehet ez a sült káposzta. Elkészítése egyszerű, gyors, és igazán különleges.

Hozzávalók: 1 fej káposzta 2-3 gerezd fokhagyma, 5 cl olívaolaj, kristálysó, tarka bors, rózsabors, római kömény


 
Elkészítés:
Vágjuk a káposztát 8-10 mm vastag szeletekre, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverjük össze az olajat a kinyomott fokhagymával, és egy ecset segítségével kenjük meg a káposztaszeletek mindkét oldalát a fokhagymás olajjal. Daráljuk rá a sót, a tarka borsot és a római köményt. Előmelegített sütőben 190°C fokon, alsó-felső sütésen süssük 15-18 percig a szeletek vastagságától függően, majd grillezzük még 5-6 percig, amíg szépen megpirul. Akkor jó, ha nincs túlsütve, még roppanós.

Tálaláskor morzsoljunk rá rózsaborsot. Cseppenthetünk rá kevés citromlevet vagy tokaji borecetet.


3 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Sült káposzta,nem lehet rossz, mindig tanul az ember,és elfelejti a káposztát,legalábbis én,de most majd körülnézek a piacon.Finom lehet!

Elisabeth írta...

Én a káposztát minden formában szeretem, sülve, főve, savanyun, nyersen, de még ilyen módon nek készitettem. Igazán guszta, és finom, az biztos!

wanna írta...

Én lassan már a legtöbb zöldséget a sütőben sütöm, vagy grillezem, sokkal jobb, mint párolva, így készítem az édesköményt, a kelbimbót, a zöld babot, a póréhagymát...
Ha 1x kipróbáljátok, csak így, (na azért nem csak így) fogjátok készíteni