2014-01-15

Mentás birsszósz



A birs igazi téli gyümölcs, szép és finom, de valahogy nincs „divatban”. Nem foglalja el az őt megillető helyet az éttermek étlapjain, a konyhákban. Pedig nem csak birsalmasajt és zselé készíthető belőle. Nem mondom, ezek is nagyon finomak, süteménybe, manchego sajttal, vagy csak úgy magában, de ettől sokkal több lehetőség rejlik benne.
Birsből készíthető krémleves, kompót, keverhető salátákhoz, savanyú vagy kovászolt káposztához, de húsokhoz kitűnő szószok, mártások is készíthetők belőle. Különösen kacsához, libához illik, akár almával keverve is. Fűszerezése lehet vanília, fahéj, szegfűbors, szerecsendió, rózsabors... . Ez a szósz most, kísérleti konyha lévén, mentalevéllel készült. Igazán pikáns lett.

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 50-60 g cukor, 1/2 lime leve, 4-5 szál friss menta

Elkészítés:
A birsalmákat főzhetjük meghámozva, cikkekre vágva, forró vízbe téve, vagy a birsalma sajtnál leírtak szerint, héjastul, egészben, hideg vízbe téve. Én ezt a második módszert alkalmazom.
Pürésítés után, adjuk hozzá a lime vagy citrom levét, a mentaágakat, keverjük hozzá a cukrot és a masszát mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve, forraljuk újra. Ha túl sűrű lenne a szósz a birs főzővízével a kívánt mértékre higíthatjuk.

Tálalás előtt a mentaágakat távolítsuk el a szószból.



3 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nekem tetszik!!!

marisz57 írta...

Régebben én is gyakran készítettem birszószt, a káposzta savanyítását is azzal végeztem Általában február végéig kitartott a birsalma.
Aztán kipusztultak a fáink, és mostanában kevesebbet fogyasztunk. Nálunk ilyenkor télen nemigen kapható, de akinek módja van, fogyassza, egyetértek veled, hogy nem méltányoljuk eléggé a birset.

Elisabeth írta...

Én már nagyon régen kostoltam a birs almát, nem is lehet itt találni...vagy pedig nem tudom hogy hivják angolul. Micsoda finomnak néz ki, az biztos!

Vissz tekintve az el mulaszott posztjaidat...a lazac mennyei finomra készitetted, a fokhagyma igy elkészitve fantasztikus, és finom édeskés. Én szoktam az egész fokhagymát sütni, csak a tetejét le vágni.

A csokoládé püfeged...Chocolate Crinkles, az ize finom, talán azért nem sikerült a formája, én legalább két napig hagytam a hütöben, és kétszer is göngyöltem a por cukorban a sütés előtt. Én is sütöttem, megtalálhatod vissza lapozva még ebben a hónapban!