2014-02-26

Borscs – az ukrán céklaleves



Az olasz mellett másik nagy kedvencem az orosz konyha. A cári időkben az orosz konyha remekei közkedveltek voltak egész Európában, ezek közül több a mai napig megtalálható az éttermek étlapjain, ilyenek a Boeuf Stroganoff vagy a Puolet á la Romanoff, a Blini kaviárral. Ahogy a francia konyhára, úgy az oroszra is jellemző az előételek gazdagsága, az orosz „zakuszki” nem kevésbé ismert, mint a francia d’oeurve varié.
Csak káposztából több tízféle készül, amelyet frissen, savanyítva, sózva vagy marinálva használnak. A káposztából és egyéb zöldségekből készült előételek mellett nagy szerep jut a különböző füstölt, szárított, pácolt halaknak, a különböző hideg húsoknak. Széles a levesek skálája is – a scsik, borscsok, rasszolynikok, szoljánkák szerves részei a mindennapoknak. Ezek olyan különböző húsokból és zöldségekből készült levesek, melyek egytálételként is felfoghatók. Úgy tartják, minél többféle húsból készül, annál gazdagabb. Most a borscs, az ukrán vagy orosz (erről viták folynak) céklalevesáltalam favorizált változatát ajánlom.


Hozzávalók: 0,3 kg marhahús /lábszár, 0,3 kg sertéshús / lapocka, 1 nagy cékla, 0,4 kg káposzta, 0,3 kg burgonya, 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 paradicsom, télen saját levében eltett paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1-2 szegfűbors, 2-3 babérlevél, friss petrezselyemlevél, friss kapor, só, bors, olaj

Elkészítés:
A húst kockázzuk fel és főzzünk belőle húslevest, a fűszerezés só, bors, szegfűbors. A megtisztított sárgarépa és cékla felét vágjuk 5-6 mm kockára, a másik felét a petrezselyemgyökérrel együtt nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Az olajon pároljuk pár percig a felkockázott céklát és sárgarépát, utána adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a lereszelt zöldségeket, a paradicsomot, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet, sót, borsot és pároljuk készre, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét.
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a megpárolt zöldséget, a kockára vágott burgonyát, a laskára vágott káposztát, a felszeletelt kaliforniai paprikát és mérsékelt tűzön, főzzük készre. 
Tálaljuk friss petrezselyemlevéllel és kaporral megszórva. Tejfölt külön adjunk hozzá.
 

Nincsenek megjegyzések: