2014-02-17

Sütőben sült brokkoli és egy s más...



A brokkoli vagy „zöld karfiol” a vadkáposzta termesztet változata, közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. Már a rómaiak is ismerték és termesztették, brassicának nevezték. Sok vitamint, leginkább karotint, B- és C- vitamint, valamint vasat tartalmaz. Főidénye októbertől márciusig tart. Készíthető belőle krémleves, saláta, köret, párolva, sütve egyaránt kitűnő. Süthető wokban más zöldségekkel – szárzellerrel, cukkinival, padlizsánnal, sárgarépával – keverve.


A sütőben készült kelbimbó és káposztaszeletek nagy sikere után most a brokkoli is sorra került. Megérte kipróbálni, igazán jó lett.

Hozzávalók: 500 g brokkoli, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olívaolaj, frissen őrölt bors, tengeri só, 1 ek citromlé, fekete és fehér szezámmag, rózsabors

Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg, szedjük rózsáira, és óvatosan forgassuk be a sóval, a borssal és a kinyomott fokhagymával összekevert olajba. Helyezzük sütőtepsire, és alsó-felső sütésen 220°C fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig. Közben a szezámmagokat száraz serpenyőben pirítsuk meg. Tálaláskor a brokkolit locsoljuk meg a citromlével, szórjuk meg a szezámmagokkal és a rózsaborssal.

Most a sütőbe a brokkolihoz még burgonyát és fokhagymát is raktam: a burgonyát cikkekre vágva előfőztem, a fokhagymákat csak vízszintesen kettévágtam és a brokkolival együtt sütöttem.

Húsokhoz kitűnő köret.
 


Nincsenek megjegyzések: