2014-04-10

A krumplileves



Krumplilevest szerintem az is tud készíteni, aki nem tud főzni. Elrontani nem nagyon lehet, az eredmény persze más kérdés, általában lehangoló. Menzai emlékeimre hagyatkozva, legalábbis.
Pedig burgonyából igazán kitűnő levesek is készíthetők, csak túl kell lépni a burgonya-habarás-ecet „bermuda-háromszögön”. Különböző zöldfűszereket – zsályát, kakukkfüvet, petrezselymet – alkalmazva igazán izgalmas leveseket tehetünk az asztalra. Sűríteni pedig, ha szükséges, önmagával is lehet: pár megfőtt burgonyakockát összeturmixolva.

Természetesen a burgonya csodás alapzöldség, majdnem „bármi” készíthető belőle: sütve tojással, bacon-nal, spenóttal, főzve, grillezve, köretnek, chipsnek. Nálam előkelő helyen szerepel a kedvencek listáján a sajtos burgonyalepény, a rozmaringos krumplitorta és a tócsni is.

 

Ez a leves is a kísérletezés jegyében született. Minden eddigi krumplileves-variácónál „ütősebb”, igazán különleges, persze, ha ez egy krumplilevesről elmondható egyáltalán. A „nagy újítás” nem más, mint az, hogy a burgonya a levesben nemcsak főzve, hanem sütve is van.

Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 1 hagyma, 1,5 l csirkealaplé vagy víz, 1 csokor petrezselyemlevél, 1 dl görög joghurt, 1 ek olaj, 1 ek vaj, 2 babérlevél, 1/4 mk sáfrányos szeklice, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Pároljuk meg az olaj és vaj keverékén 4-5 perc alatt az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a kis kockára felvágott burgonyát, és pirítsuk együtt 8-10 percig. Ezután öntsük fel a felforrósított alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, a sáfrányos szeklicét, és mérsékelt tűzön főzzük a levest készre. Keverjük a levesbe a felvágott petrezselyemlevelet, és ügyelve a hőkiegyenlítésre, a joghurtot, végül forraljuk össze. 

Tálaláskor ízesíthető citromlével, de a chili is kitűnő hozzá.
Ha szükséges, egy kanál lisztet a joghurthoz keverve, vagy pár szem burgonyát összeturmixolva, sűríthető. 



2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Merész ötletnek tűnik, de ahogy megfogalmaztad- ütős! Szeretem a leveseket, tetszetős lett :)

Elisabeth írta...

Imádom a krumpli levesedet! Nagyon jól néz ki!