2014-04-15

Spanyolmadár




A húsvéti „főpróba” a sütemények mellett/után a töltött hús variációval folytatódik. A töltött dagadó igazi húsvéti étel, szeretjük, de a mottó most is: töltött hús, de, mint mindig, most is, egy kicsit másképp. Így született meg ez a hústekercs, „hétköznapi nevén” spanyolmadár. Az irodalom szerint ez eredetileg cseh recept, és természetesen sem a spanyolokhoz, sem a madarakhoz nincs semmi köze. A legtöbb prágai étterem étlapján megtalálható.
Én most csak az ötletet használtam fel, vagyis húst töltöttem baconnal, tojással, uborkával, virslivel, de „töltötthússzerűen” készítettem és tálaltam. Az eredeti recept szerint borjúból készül, besűrített pecsenyelével és főtt rizzsel tálalják.


Hozzávalók: 10 szelet kicsontozott sertés hosszú karaj, 2 juhbeles virsli, 2-3 ecetes uborka, 2 tojás, 50 g szeletelt bacon, só, bors, 1-2 hagyma, 100 ml, olaj a sütéshez
Tálaláshoz: paprika, kapribogyó, petrezselyemlevél

Elkészítés:
A húst húsverővel dolgozzuk meg, sózzuk, daráljunk rá borsot. A tojást főzzük meg. Az ecetes uborkát, a virslit, a kihűlt főtt tojást egyforma darabokra vágjuk fel. A hússzeletekre helyezzük rá a bacont, az uborkát, a virslit, a tojást, szorosan csavarjuk fel, és hústűvel fogjuk össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az így előkészített „madarakat” egy kevés, serpenyőben felhevített, olajon 2-3 percig pirítsuk, hogy kéreg képződjön rajta. Ezután rakjuk a „madarak” mellé a karikára vágott hagymát, öntsük alá az alaplevet, és 180 C-fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Sütés közben időnként locsoljuk a kisült lével.

Hidegen és melegen is kitűnő. 
 

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik, és csoda gusztán is tálaltad! :)

Elisabeth írta...

Ezen egyet nevettem magamba...a Spanyolokhoz és a madarakhoy nincs semmi köze...de igazán guszta, és finom lehet, nagyon tetszik a tálalás...elegáns és preciz...angolul precise!

Vicuska írta...

Ismerem egy jó családi recept által, gyerekkoromtól. Mi egy kicsit másképpen készítjük, ünnepi, népszerű és finom!!!