2014-06-30

Cseresznyés clafoutis



A cseresznyés pitét gondolom mindenki ismeri és szereti. Receptek, mint csillag az égen, készítik tejjel, tejföllel, vajjal, piskóta-szerűen, ahány ház, annyi szokás. Még csodás cseresznye van a piacon, érdemes kipróbálni új recepteket is. A francia konyha egyik egyszerű és tökéletes süteménye a clafoutis. Különlegessége az állaga és a fekete cseresznye, melyet nem magoznak ki. Langyosan fogyasztják, így "rezgősen" a legfinomabb. A sok elolvasott recept közül, ezt találtam a legjobbnak.

Hozzávalók: 500 g fekete cseresznye, 100 g porcukor, 125 g liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 csipet só, kevés vaj, porcukor

Elkészítés:
A cseresznyét mossuk meg, de ne magozzuk ki. Tegyük egy tálba, szórjuk meg a porcukor felével, keverjük jól össze, és hagyjuk állni kb. 1 órát. Közben a lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a csipet sót és a maradék cukrot. Egy kézi habverővel verjük fel a tojásokat és keverjük a lisztes keverékhez. Végül adjuk hozzá a tejet és alaposan keverjük össze. Vajazzuk ki a sütőformát, nálam ez a 24 cm átmérőjű piteforma, rendezzük el a cseresznyét a formában, és öntsük rá a palacsintatészta sűrűségű masszát. 180°C fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, szórjuk meg porcukorral és tálaljuk langyosan.



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez csodálatosan néz ki! Friss cseresznyém már nincs, de barack akad bőven, azzal is finom lesz, igaz? :)

wanna írta...

Igen, és nagyon finom is lett. Olvastam készítik sokféle gyümölccsel, bármivel finom, csak az már nem claofutis, hanem flaugnarde-nak nevezik...