2014-07-20

Bok choy



A bok choy vagy brassica chinensis egy Kínában ősidők óta termesztett káposztaféle, nevezik fehér káposztának is. Európába az 1800-as években került, nagyobb piacokon már nálunk is kapható.
Népszerűségét kellemes ízének, roppanós textúrájának, gazdag A-és C-vitamin tartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönheti. Ehető a levele és a szára is. Kitűnő előétel, esetleg más zöldségekkel kiegészítve is, fogyasztható köretként halhoz, húshoz. Én most grillezett zöld spárgával tálaltam.
Elkészítése végtelenül egyszerű, gyors.



Hozzávalók: 2 fej bok choy, 1 ek mogyoróolaj, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 tk lereszelt gyömbér, 2 ek víz vagy alaplé, 1 ek fehér száraz bor, 1 tk szezámolaj, tengeri só, ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a bok choy-t folyóvízben, vágjuk le a torzsaszerű végét, és válasszuk le a leveleit. A nagyobb leveleket hasítsuk csíkokra, hogy körülbelül egyforma méretű leveleket kapjunk. A közepét/szívét hagyjuk egészben.
Hevítsük fel a serpenyőben az olajat, tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért, és mérsékelt tűzön, süssük pár percig. Ha kellően "illatozik", vigyázzunk le ne égjen, adjuk hozzá az előkészített bok choy leveleket, jól forgassuk át 15-20 mp-ig a gyömbéres-fokhagymás olajban. Adjuk hozzá az alaplét és a bort, fedjük le és pároljuk 1-2 percig. Sózzuk meg, cseppentsük rá a szezámolajat és tálaljuk azonnal.



Nincsenek megjegyzések: