2014-12-01

Palacsintatorta spenóttal



A spenót már jó ideje nagy szerephez jut a konyhámban. Főleg nyáron, de ha csodás bébispenótot látok a piacon, akár télen is. Tehát nem véletlen, hogy csak spenótleves receptből három is van a blogon. Egyik nagy kedvencem a korianderes, camambert sajtos, de nagyszerű és látványos a lila burgonya chips-szel, vagy a sült fokhagymával tálalt leves is. Nem hagyható említés nélkül a spenótpesto sem, de gazdagíthatunk spenóttal tésztás, burgonyás ételeket, mint a spenótos tepsis burgonya.
Karácsonyi menüpontként – a változatosság jegyében, rántott hal vagy halászlé helyett – most éppen spenótos spagettin gondolkodom, tejszínes mártásban, grillezett lazaccal. És most egy kicsit melós, de annál ütősebb spenótos étel következik. Nemcsak finom, de látványos, szép is: ez a palacsintatorta spenóttal.


Elkészítése négy részből áll.
 

- palacsintasütés
- besamelkészítés
- töltelékkészítés
- összeállítás

- sütés

Ugye, palacsintát mindenki tud (már) sütni... Ez most egy kicsit vastagabb és sós palacsinta. Alaprecept itt, természetesen most a cukor helyett 1 mk só kerül bele.



A besamel recept itt található, minden esetben e szerint az alaprecept szerint készítem a besamelt.

Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 250 g bébispenót, 150 g sajt (Cheddar), 100 g sonka (Prosciutto cotto), 50 g vaj, (ebből 10 g vaj a sütőtál kenéséhez), 1 cikk fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Ha készek a palacsinták és a besamel, készítsük el a spenótos-sonkás tölteléket. Ehhez először a vajon futtassuk meg a kinyomott fokhagymát, dobjuk rá a megmosott spenótot, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. 
Keverjük a spenóthoz a kis kockára vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Közben reszeljük le a sajtot. 
Kenjük ki a sütőtálat (Ø24 cm) a vajjal és kezdjük el a palacsinták rétegezését, a következők szerint: 
egy palacsinta, rá besamel, erre a spenótos-sonkás keverék és végül a reszelt sajt. Ezt folytassuk az utolsó palacsintáig, amelyikre már csak besamel és reszelt sajt kerül. 
Süssük a tortánkat 200°C fokos előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tetején a sajt szépen megpirul.


Nincsenek megjegyzések: