2015-01-20

Avokádó ropogós baconnel, zelleres vinaigrette-tel




Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Semleges íze miatt édes és sós fogások is készíthetők belőle.




Leghíresebb, a mindenki által ismert és kedvelt avokádókrém, vagyis a guacamole, mely nemcsak mártogatósként működik jól, hanem partifalatok készítésénél is hasznos, garnélával pedig megőrizve szép formáját, nemcsak finom, hanem szép is.
Csodás saláta készíthető belőle mangóval, keverve a sós és édes ízeket.



Hozzávalók: 2 avokádó, 100 g bacon, 1/2 citrom leve, 1 kk nádcukor, 1/2 dl száraz fehér bor, zellerlevél, só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A bacont vágjuk vékony csíkokra és egy serpenyőben süssük ropogósra. Szedjük papírtörlőre. A fennmaradt zsiradékon karamellizáljuk a cukrot, adjuk hozzá a bort, a citromlevet és forraljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Keverjük bele a felaprított zellerlevelet és a megsült ropogós bacont. Közben vágjuk cikkekre a meghámozott avokádót,  és tálaljuk azonnal a zelleres vinaigrette-tel.

Zeller helyett készíthetjük petrezselyem- vagy korianderlevéllel, mindkettővel kitűnő.


Nincsenek megjegyzések: