2015-01-03

Kakukkfüves kaszáslé



Nem tudom, ki hogy van vele, de én, lehetőség szerint, ételt nem dobok ki. Mindent megpróbálok hasznosítani, de hát már nagyanyáink is ezt tették. Emlékszem, nagymamám soha nem öntötte ki a húsvéti sonka főzőlevét. Leszűrte, rizst főzött bele, tejfölt adott hozzá, s máris kész volt a kaszáslé. Legalábbis ő így nevezte.

Most, utánaolvasva a régi szakácskönyvekben, látom, a kaszáslé nem pontosan így és ezért készült, hanem nyáron, és tényleg a mezőn dolgozó kaszásoknak, mert hidegen is kitűnő volt, neve is innen eredeztethető: a füstölt húst megfőzték, behabarták, ecettel savanyították, kölessel vagy krumplival sűrítették.

Az én „kaszáslevem” így készül:

A füstölt csülök vagy sonka főzőlevét leszűröm, rizst keverek bele, egy fazékban felteszem a tűzhelyre főni (a lé ugyanis hideg, mert benne hagyom kihűlni a csülköt, sonkát). A rizs mennyisége tetszőleges, attól függ, milyen sűrűre akarjuk főzni a levest. Általában 1 liter léhez 80-100 g rizst adok. Ha a rizs megfő, a hőkiegyenlítésre ügyelve keverjük a levesbe a tejfölt (hőkiegyenlítés: először egy tálkában a tejfölhöz fokozatosan keverjük a forró levet, és csak ezután keverjük a már meleg tejfölös lét a levesbe).
Ízesíthetjük a levest friss kakukkfűvel, tárkonnyal, majoránnával, melyet a főzés befejezése előtt adjunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: