2015-01-10

Lazac spenótos tagliatellével, parmezánforgácsokkal



A lazac sütéséről már több bejegyzésben is volt szó, de azt azért mégis megismétlem: aki finom lazacot akar enni, annak majdhogynem csak a sütési időre kell koncentrálnia. Persze a jó minőségű hal - az alap. Fűszerezése: só, esetleg bors.
Tehát a lazacot sohase süssük túl, ne szárítsuk ki. Süthetjük egészben, szabad tűzön, roston, serpenyőben, szeletben vagy patkó formában, nagyon gyorsan elkészül, és ahogy említettem, szinte elronthatatlan.


A lazac kapcsán feltétlen meg kell említenem a füstölt lazacot, parti, buli nálam elképzelhetetlen nélküle. Ott aztán szinte semmi teendő nincs vele: a kérdés, mivel tálaljuk...
Passzol hozzá a tojás, az olíva- és kapribogyó, a citrom és a lime.

Ez a lazacos spenótos spagetti volt nálunk a karácsonyi vacsora egyik fogása, nem lehet melléfogni vele, amellett, hogy nagyon finom, percek alatt elkészül, nem rabolja el hosszú időre a háziasszonyt a vendégseregtől.
A spagettihez tejszínes mártás készült.

Hozzávalók: a mennyiségek természetesen attól függnek, hány személyre készül a vacsora.
Adagonként szerintem a következő mennyiségekkel számolhatunk:
- lazac 100 g, tészta 100 g (széles metélt, tagliatelle, papardelle), spenót 50 g, 2-3 cikk fokhagyma
- a mártáshoz: 1 shalotta, 100 ml tejszín, 20 g vaj, frissen őrölt bors és szerecsendió, só

Elkészítés:
Először készítsük el a tejszínes mártást. ehhez a vajon süssük üvegesre az apró kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és forraljuk össze. Dobjuk rá a spenótot, keverjük össze a mártással és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg.

Eközben sós vízben főzzük meg a tésztát „al dente”.
Közben a korábbiakban leírtak szerint süssük meg a lazacot, annyi különbséggel, hogy kapor helyet, most a fokhagymacikkeket dobjuk mellé a sütés félidejénél.
Tálalás előtt keverjük össze a tésztát a tejszínes-spenótos mártással.

Már a tányérokon rakjuk a spagettire a megsütött és felkockázott lazacot.
Tálaljuk az ételt egy cikk citrommal és zöldséghámozóval vágjunk rá parmezánból „forgácsokat”.

Nincsenek megjegyzések: