2015-01-15

Mini tarte-tatin



A francia édességek, sütemények igencsak különböznek a magyar süteményektől tortáktól. A habos, csokoládés torták helyett inkább a porhanyós, leveles tésztalappal készített gyümölcstortákat részesítik előnyben, vidékenként más-más formában készülnek, középkori eredetű receptek alapján. Ezek egyik híres reprezentánsa a tarte tatin. Nevezik még "Tatin kisasszonyok tortájának" is, ami egy fordított almatorta, mely a legenda szerint egy sima almatortához készített, és tűzön felejtett alma megmentésének az eredménye.


Most a hagyományostól eltérően, egy nagy torta helyett, mini tortákat készítettem, szufléformákban, kicsit egyszerűsítve a korábbi receptet.

Hozzávalók:
- a tésztához: 150 g liszt, 100 g vaj, 1 ek porcukor, 1 tojás, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só
- a karamellhez 100 g kristálycukor
- 2 alma, 1 mk fahéj

Elkészítés:

A kristálycukrot egy serpenyőben karamellizáljuk meg, és oszlassuk el egyenletesen a szufléformákban.
A meghámozott és felcikkezett almát rakjuk a karamell rétegre. Hintsük meg fahéjjal.
A tészta hozzávalóit a szokásos módon gyúrjuk össze, pihentessük, majd fél cm vastagra nyújtsuk ki. Szaggassunk belőle akkora korongokat, mint a sütőformák, és helyezzük a fahéjas almára.
Süssük a tortákat 180°C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. 

Kivéve a sütőből hagyjuk néhány percet hűlni, és még melegen borítsuk egy tálalótálra, úgy hogy az alma kerüljön a tetejére.
Melegen, langyosan fogyasztva a legfinomabb, de hidegen, vanília fagylalttal is kitűnő.

 

Nincsenek megjegyzések: