2015-03-16

Túrókocka



Amiben túró van, csak jó lehet. Kezdve a Túró Rudival, ami minden gyermek (és felnőtt) kedvence, folytatva a túrótortákkal, a különböző túrós süteményekkel, pogácsákkal, a csodás túrógombóccal vagy túrófánkkal. És természetesen nem hagyható ki a túrós palacsinta sem. 
Nem túlzás, túró nélkül nem élet az élet. De erről külön történeteket tudnának mesélni az olyan országokban élő magyarok, ahol nem kapható túró. Náluk minden visszaúton lapul túró és Túró Rudi a bőröndben.

Ez a túrókocka most a kedvencünk. Elkészítése végtelenül egyszerű, nem kell dagasztani, keleszteni, csak "keverem-kavarom" és pillanatok alatt elkészül. Először egy ilyen a receptet itt olvastam, de nagyon sok hasonló van a világhálón, különbség az összetevőkben és ezek arányaiban van. 
"Konyhatúrásként" én is módosítottam egy kicsit rajtuk, nekem az alábbi arányok és összetevők a nyerők. 

Hozzávalók: 500 g túró, 500 g 20%-s tejföl, 120 g kristálycukor, 120 g liszt (félfogós), 100 olvasztott g vaj, 8 tojás, 1 citrom lereszelt héja, 1 ek rum, 1 tk vaníliakivonat, 50 g mazsola, kevés vaj és liszt a tepsi kenéséhez/szórásához

Elkészítés:
A túrónak szerintem krémesnek kell lennie, ezért törjük át botmixerrel. 

Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. 
Ezután keverjük össze a túrót a cukorral, a tejföllel, a tojássárgájával, a vajjal és a liszttel. Adjuk a masszához a mazsolát, a vaníliakivonatot, a rumot, reszeljük bele a (kezeletlen) citromhéjat és végül több részletben a tojások keményre vert habját.
Öntsük a masszát egy kivajazott és liszttel megszórt tepsibe (nálam: 30x20 cm) és 180°C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. A készenléti állapotot tűpróbával ellenőrizzük. 

Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Szerintem langyosan a legfinomabb, lágy, krémes, de forrón is kínálhatjuk, akkor viszont egy gombóc vaníliafagylalttal.


2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Igazán csábító! Olyasmi lehet, mint anyósom "alj nélküli túróslepénye", ami házi túróból csillagos ötös. :-)

wanna írta...

Igen, valószínűleg olyan, nincs "alja", ezért is neveztem el túrókockának, inkább túró, mint tészta ...