2015-04-10

Gratin dauphinois



A gratin dauphinois, avagy a csőben sült burgonya Franciaország délkeleti részéről, a Dauphiné régióból származik. Már-már nemzeti étel, készítése egyszerű, változatos - ahány ház, annyi szokás. Van, ahol csak sütőben készítik – ez az alapverzió –, van ahol a burgonyát előfőzik, és aztán rakják a sütőbe. A lényeg: a nagyon vékonyra szeletelt burgonya, a tejszín és a fűszerek. És van, ahol sajt is kerül a tetejére. Ha sajt nélkül készítik, akkor inkább köretként tálalják, ha sajttal, akkor egytálételként.
Érdemes kipróbálni, szerethető étel. 


Én most a sajtos verziót ajánlom. A sajt feltétlen legyen jó minőségű, pl. érett Gruyère.


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 200 ml tej, 400 ml tejszín, 100 g vaj, 100 g sajt, 2-3 cikk fokhagyma, só, frissen őrült bors, frissen reszelt szerecsendió, ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk és mossuk meg. Ezután vágjuk/gyaluljuk 1-2 mm vastag szeletekre. A szeleteket már ne mossuk meg, mert a megfelelő konzisztencia elérésére szükség van a burgonyában lévő keményítőre. 
Egy fazékban forraljuk össze a tejet és a tejszínt a vajjal, az átnyomott fokhagymával, fűszerezzük sóval, borssal és a szerecsendióval. Ezután keverjük bele a falkarikázott burgonyát, és mérsékelt tűzön, lefedve főzzük 8-10 percig. A tejszínes keveréknek el kell lepnie a burgonyát.
Ezután az előfőzött burgonyát rakjuk át egy kivajazott tűzálló sütőtálba, és alufóliával letakarva süssük 180°C-fokra előmelegített sütőben 40-50 percig. Az alufóliát eltávolítva szórjuk meg a burgonyát a lereszelt sajttal, és 200°C-fokon süssük aranybarnára.
Tálaljuk fejes salátával.


Nincsenek megjegyzések: