2015-05-30

Zöldbableves újkrumplival




Már talán többször is említettem, ilyenkor tavasszal öröm a "piacozás"- amúgy is imádok piacra járni -, szebbnél szebb zöldségek, gyümölcsök "mosolyognak" ránk. Van spárga, zöldborsó, újkrumpli, zöldbab..., egyik nagyobb kedvenc, mint a másik.
Most a zöldbabra esett a választásom, a kérdés csak az maradt, mi készüljön belőle, előétel, saláta vagy leves. Végül is erre az egyszerű levesre esett a választásom.


Hozzávalók: 0,5 kg zöldbab, 1 közepes hagyma, 0,5 kg apró újkrumpli, 2 dcl tejföl, 2 ek olaj, 1 ek liszt, só, frissen őrölt zöld bors, őrölt piros paprika, kapor és/vagy petrezselyemlevél

Elkészítés:
Másfél liter forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel egyszerre főni a megmosott és feldarabolt zöldbabot, az egészben hagyott újkrumplit és 10 perc alatt főzzük meg. Ennyi idő alatta az apró szemű újkrumpli tökéletesen megfő, a bab pedig csodás roppanós marad. Közben az olajon süssük meg az apróra vágott hagymát, melybe a tűzről levéve keverjünk őrölt piros paprikát, és szűrjük a levesbe. A habaráshoz keverjük el a lisztet a tejföllel, ügyelve a hőkiegyenlítésre, és ezt is adjuk a leveshez. Az egészet mérsékelt tűzön forraljuk össze. Tálaljuk apróra vágott friss kaporral vagy petrezselyemmel. 



Nincsenek megjegyzések: