2015-07-15

Sült őszibarack




Itt van az őszibarackszezon, szebbnél szebb őszibarack és nektarin kapható viszonylag olcsón a piacokon.
„Gyümölcsként”, nyersen az igazi, de készülhet belőle leves, dzsem, kompót, sütemények ...
És természetesen csodás gyümölcssaláták, desszertek, grillezhetjük vagy akár süthetjük is.
A grillezett őszibarackot korábban konzerv őszibarackból készítettem, de friss barackból vagy nektarinból még jobb, és természetesen sütőben is süthetjük.



Hozzávalók: 4 őszibarack vagy nektarin, 1 tk olívaolaj
- a krémhez: 1 dcl kókusztej, 15 dkg mascarpone, 1 dcl tejszín, 5 dkg kókuszliszt, 5 dkg porcukor, kókuszreszelék, csokoládé

Elkészítés:
A félbe vágott őszibarackból vegyük ki a magot, vágott felükkel mártsuk kristálycukorba, és az enyhén beolajozott grillserpenyőben süssük pár percig, amíg a cukor megolvadt, kicsit karamellizálódik.
A krémhez a mascarponét egy kézi habverővel keverjük
jól össze a kókusztejjel és a cukorral. Ezután adjuk hozzá a kókuszlisztet, és óvatosan keverjük bele az időközben felvert tejszínt. A mascarponés kókuszkrémet tegyük a kihűlt barackokra és szórjunk rá kókuszreszeléket és csokiforgácsot.
A kókusz és az őszibarack izgalmas, egzotikus ízkombinációt, különleges desszertet eredményez, de bármilyen más krémmel - ricottával, tejszínhabbal, vagy mascarponéval kókusz nélkül - is elkészíthető.

Ha a barackokat sütőben sütjük, akkor 180
°C fokon 20-25 perc alatt készül el. Természetesen nem feltétlenül kell meghámozni és a töltelék is lehet más: diós, mandulás, mogyorós, de a langyosra hűtött sült barackba tehetünk egy gombóc vanília fagylaltot, és kész is van a csodás desszert. 

Nincsenek megjegyzések: