2015-08-24

Amuse bouche - kovászos uborkából



Először Brüsszelben „találkoztam” az amuse bouche-al – szó szerint a „száj szórakoztatójának” fordíthatjuk – a Les Papilles-ban, ami, ha jól emlékszem, egy korty hideg, fahéjas almaleves volt. Egyfajta üdvözlőfalat/korty, a séf aznapi ajánlata, amivel üdvözli a vendéget. Természetesen ezt is a franciák találták ki. Ez lehet egy korty különleges leves, egy falatnyi szendvics, vagy egy kanálnyi saláta, és az előétel előtt kínálják. Széles a skála, a konyha jellegétől és a séf fantáziájától függ. Elegáns helyeken a menüsor része.


Én most kovászos uborkából készítettem egy jéghideg amuse bouche-t. Fogyasztása nyáron, nagy melegben igazi felüdülés.

Hozzávalók: 1 közepes kígyóuborka, 200 g, 5-6 kis kovászos uborka, 200 g, 200 ml kovászos uborkalé, 150 ml kaukázusi kefir, friss kapor, rózsabors – ízlés szerint

Elkészítés:
A kígyóuborkát hámozzuk meg, reszeljük le, sózzuk, be. Hagyjuk állni a sóban 4-5 percet, ezután nyomkodjuk ki, és a szintén lereszelt kovászos uborkával együtt turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a kovászos uborkalevet és a kefirt. Még egyszer jól turmixoljuk össze. Legalább egy órára tegyük a a hűtőszekrénybe.

Tálaljuk jéghidegen, friss kaporral és/vagy rózsaborssal megszórva.



Nincsenek megjegyzések: