2015-11-20

Csokoládés almaszuflé



Lassan vége a szép és hosszú ősznek, jönnek a hideg, sötét téli napok, esték – és az almaszezon. Én ugyanis az almát igazi téli gyümölcsnek tartom, és amellett, hogy finom és szép, csodás vitaminforrás is. Az almáspiték, különböző almás sütemények, az almafánk, a csúsztatott palacsinta, különböző felfújtak, a csodás francia desszert a tarte tatin – kihagyhatatlanok. Vagy csak úgy egyszerűen: sült alma, csokoládés alma, almachips ... és még és még, további almás receptek a blogon.
Most egy gyors, egyszerű recept következik, sok gyümölcs, kevés liszt és cukor, isteni!

 

Hozzávalók: 3 alma, 3 tojás, 40 g porcukor, 40 g vaj, 40 g liszt, 100 ml tej, 1 tk vaníliakivonat vagy bourbon vaníliás cukor, 1/2 mk fahéj
A formák kenéséhez: vaj és kristálycukor
A kész szufléhoz: csokoládéforgács vagy porcukor

Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, és uborkagyalun gyaluljuk le. Lehet reszelni, vagy pürésíteni is az almát, de ez a rusztikusabb változat nekem inkább bejön. Az így előkészített almát locsoljuk meg kevés citromlével, keverjük össze a fahéjjal, a vaníliával, fedjük le és tegyük félre.
A tojást válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük ki a porcukorral.
A langyos tejet keverjük el az olvasztott vajjal, adjuk a cukros tojássárgákhoz és keverjük csomómentesre a liszttel. A kész masszába keverjük bele az előkészített almát és a tojás felvert habját.
A szufléformákat kenjük ki vajjal, és szórjuk be kristálycukorral. Ezekbe adagoljuk a masszát, majd a 180
°C-fokra előmelegített sütőben süssük 20-22 percig.
Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a szuflé nem emelkedik fel.
A kész szuflét a sütőből kivéve szórjuk meg porcukorral, vagy egy zöldségtisztítóvak vágjunk rá csokoládéforgácsokat és azonnal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: